TECHWORM: Râmnicu Vâlcea, zis Hackerville, un oraş din România plin de hackeri

Cum aţi reacţiona dacă oraşul dvs. ar fi cunoscut drept centrul mondial al delincvenţei cibernetice? Ei bine, în România există un oraş plin de hackeri şi de escroci, care a devenit faimos drept centru mondial al delincvenţei cibernetice.
Râmnicu Vâlcea, care este cunoscut şi sub numele de Hackerville, şi-a ridicat la faimă mondială „comunitatea” de escroci de pe eBay şi Craigslist. Râmnicu Vâlcea este situat doar la trei ore distanţă de Bucureşti, capitala României, şi se pare că i se acordă o atenţie mai mare decât capitalei.
Dacă vâ închipuiaţi că Râmnicu Vâlcea este un oraş oarecare dintr-o ţară est-europeană, vă înşelaţi! Oraşul este plin de maşini BMW şi Audi şi se pare că majoritatea populaţiei este în vreun fel implicată în escrocherii cibernetice.
Potrivit unui articol din „Wired” (revistă americană cu profil tehnic, n. red.), „maşinile scumpe umplu străzile din centrul aglomerat al oraşului Râmnicu Vâlcea – în frunte cu BMW-urile şi cu limuzinele Audi şi Mercedes, conduse de tineri în jurul vârstei de 20 sau 30 şi ceva de ani, cu lanţuri de aur la gât, nervoşi atunci când stopurile sunt pe roşu”.
Totuşi, numai câţiva cetăţeni din Râmnicu Vâlcea sunt hackeri adevăraţi, majoritatea celorlalţi fiind implicaţi în tot felul de escrocherii cibernetice. „Printr-o singură tranzacţie, ei fură mii de dolari de la cumpărători din străinătate”. Mulţi tineri care s-au îmbogăţit din asemenea expediente îşi cheltuiesc banii pe maşini de lux.
Nimeni nu ştie cum a început primul delict cibernetic din Râmnicu Vâlcea. Mulţi cred că motivaţia acestor delicte ar putea fi faptul că, după revoluţia din 1989, oamenii au avut acces la aparatură sofisticată şi la cumputere. Afacerea s-a dezvoltat chiar rapid în 2002. Cafenelele cu internet ofereau un acces ieftin, iar delincvenţii din Râmnicu Vâlcea au început să posteze pe eBay şi pe alte pagini web de licitaţii, precum Craigslist, false anunţuri publicitare, tentându-şi victimele să plătească „mărfurile” prin transfer bancar.
Ulterior, oraşul a fost reperat de „copoii” de la FBI, care au început să îi ţină sub observaţie pe marii escroci cibernetici din Râmnicu Vâlcea. Totuşi, nimic nu s-a schimbat prea mult în oraş, oamenii continuându-şi escrocheriile şi sustrăgând informaţii ca să câştige cu uşurinţă dolari, în timp ce autorităţile se fac că nu văd.
Articol de Vijay Prabihu

TECHWORM (India), 8 mai 2016
Traducerea: Alexandru Danga