Forum economic organizat la Palatul Parlamentului

Promovarea exportului românesc şi ideea unui parteneriat între instituţiile abilitate şi investitori – a fost tema forumului economic organizat, astăzi, la Palatul Parlamentului. Prezenţi la discuţii miniştrii economiei şi de externe au vorbit despre şansele României de a-şi face mai bine simţită prezenţa pe pieţele externe. Cu detalii Iulia Gherman.

Reporter: Vicepremierul, ministrul economiei, comerţului și relațiilor cu mediul de afacer, Costin Borc, a vorbit despre necesitatea organizării unor întâlniri tematice în teritoriu.

Costin Borc: Să plece din aceste întâlniri cu un carnet de adrese de exportatori şi cu un carnet de adrese de locuri de investiţii. Investiţiile străine trebuie să se facă acolo şi nu la Bucureşti.

Reporter: Evaluarea activităţii ambasadelor României depinde de cât de mult se implică acestea în dezvoltarea relaţiilor economice în exterior – a spus la rândul său ministrului de externe, Lazăr Comănescu.

Lazăr Comănescu: Sunt mai multe aspecte: o informare ritmică a factorului de decizie din România cu privire la politicile economice din ţările în care avem ambasade, un sprijin activ dat operatorilor economici români aflaţi într-o ţară sau alta, mult mai mult sprijin sectorului şi reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii.

Reporter: Reprezentarea noastră în exterior trebuie regândită inclusiv prin folosirea diasporei, pentru că în afara graniţelor sunt mulţi români care pot deveni promotori ai schimburilor economice dintre România şi ţările unde aceştia se află – a mai spus ministrul Lazăr Comănescu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie