Revista presei internaţionale – 9 august 2016

Terorismul şi acţiunile sale continuă să fie o preocupare a presei internaţionale, care informează despre noi atrocităţi comise în mai multe zone. „2007-2016: Un deceniu de atacuri ale insurgenţilor în Pakistan”, titrează The Dawn, la Islamabad. Facţiunea talibană Jamaat-ul-Ahrar a revendicat atentatul asupra unui spital din oraşul Quetta, în sud-vestul ţării, anunţă Stratfor. Teroriştii au ameninţat cu alte astfel de acţiuni „până când se va impune un sistem islamic în Pakistan”, adaugă El Mundo. În Afganistan, militanţii ISIS revendică o captură de arme şi echipament militar american, informează Stars and Stripes. În Irak, o sursă din provincia Kirkuk a dezvăluit că o serie de lideri ai ISIS s-au întâlnit recent pentru a decide să îşi transfere susţinerea de la liderul grupului, Abu Bakr al-Baghdadi, către liderul al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, relatează postul tv irakian Alsumaria. La rândul său, liderul grupării nigeriene Boko Haram, Abubakar Shekau, a promis intensificarea luptei sale jihadiste, notează Courrier International. Shekau vrea să dea grupării sale un loc în cadrul jihadismului mondial, adaugă ziarul francez. Pe de altă parte, o serie de atacuri aeriene ale coaliţiei antiteroriste în Siria au distrus peste 80 de petroliere, a anunţat Daily Star. Reuniţi la Baku, liderii Rusiei, Iranului şi Azerbaidjanului au adresat un apel comunităţii internaţionale, cerându-i să se alăture luptei împotriva terorismului, traficului de stupefiante, traficului ilegal cu arme, scrie Russia Today.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan merge la Sankt Petersburg pentru a sparge gheaţa cu omologul său rus, Vladimir Putine, titrează Liberation. Reconcilierea Turciei cu Rusia va fi parafată la întâlnirea de azi a celor doi lideri, deşi relaţiile dintre cele două ţări, care îşi dispută influenţa în regiunile strategice de la Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, nu au fost niciodată facile, remarcă Newsweek. În primul interviu acordat presei occidentale după puciul eşuat din iulie, Erdogan răspunde, în Le Monde, cu virulenţă criticilor Occidentului, şi le reproşează partenerilor săi europeni şi americani lipsa de «empatie» şi de susţinere, regretând că nimeni nu şi-a manifestat solidaritatea faţă de el. Totuşi, Germania nu consideră că încălzirea relaţiilor dintre Turcia şi Rusia ar putea afecta rolul Ankarei în NATO, a declarat Ministerul german de Externe, subliniind că Turcia este şi rămâne un partener important în Alianţa Nord-Atlantică, reţine DPA. Asigurarea unui consens în cadrul NATO cu privire la gestionarea relaţiei cu Rusia durează prea mult, a afirmat generalul Denis Mercier, şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare (ACT), scrie Russia Today, care subliniază că atitudinea sa a survenit la scurt timp după ce Moscova s-a arătat dispusă la un dialog constructiv cu NATO. Germania şi Olanda vor derula operaţiuni comune de testare a rachetelor Patriot şi a sistemului de apărare antirachetă, a declarat pentru Reuters Michael Gschossmann, comandantul trupelor terestre din cadrul Forţelor Aeriene Germane. Peste 40 de interceptoare vor fi lansate în timpul exerciţiului, care se va desfăşura la o bază NATO din Creta. Cooperarea germano-olandeză privind apărarea aeriană şi antirachetă, Proiectul APOLLO, face parte dintr-o serie amplă de acţiuni care, în ultimii ani, a apropiat şi mai mult forţele navale şi terestre ale celor două ţări, precizează Reuters.
În Japonia, împăratul Akihito a vorbit, pentru prima dată public, despre o posibilă retragere, anunţă Japan Times. Pentru asta, guvernul japonez ar trebui să formeze un grup de experţi în sistemul imperial, pentru a propune o modificare a legislaţiei. În cel mai bun caz, acest proces ar putea dura câţiva ani, explică ziarul nipon. Dacă ar abdica, Akihito ar redefini cea mai veche monarhie ereditară a lumii, crede The New York Times.

(Cristina Zaharia)