Ouăle de prepeliţă: beneficii terapeutice

Ouăle de prepeliţă, deşi sunt de două ori mai mici decât ouăle de găină, au o valoare nutriţională de patru ori mai mare decât acestea. Consumate fierte sau crude, ouăle de prepeliţă aduc o serie de beneficii organismului, de aceea sunt recomandate în tratarea diverselor afecţiuni sau pentru menţinerea stării de sănătate. Conţinutul nutriţional al ouălor de prepeliţă, precum şi beneficiile terapeutice ale acestora sunt prezentate, în cadrul interviului, de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Livia Nena
Livia Nena

Livia Nena, biolognutriționist: Deşi sunt mai mici decât ouăle de găină, ouăle de prepeliţă conţin cantităţi de la 5 până la 15 ori mai mari de vitamine şi minerale esenţiale, precum fosfor, fier,  vitamina B1 şi B2. Faţă de oul de găină, oul de prepeliţă conţine:

  • Apă – 75% , oul de de găină – 74%;
  • Lipide 11% (este mai sărac în lipide), oul de găină – 11,7%;
  • Proteine13,7%, oul de găină12,7%.

Prin urmare, oul de prepeliţă este mai proteic.

  • Vitamina A – 550 UI, oul de găină – 450 UI;
  • Calciu64 mg, oul de găină 51 de mg.

Deci, iată că, oul de prepeliţă este cu mult mai nutritiv decât oul de găină.

De asemenea, oul de prepeliţă conţine:

  • colesterol – 423 mg;
  • fier – 1,8 mg,/per ou;
  • magneziu- 1,3 mg/per ou;
  • potasiu – 134 mg/per ou.

Prin urmare, datorită concentraţiei mari de substanţe nutritive, oul de prepeliţă este indicat şi se adresează, în special, terapeuticii naturale.

Reporter: Ce beneficii aduc ouăle de prepeliţă organismului, prin consumul lor?

Livia Nena, biolognutriționist: Ouăle de prepeliţă sunt recunoscute pentru două proprietăţi importante pe care le au: nu conţin colesterol rău (LDL) – una din marile calităţi ale ouălor de prepeliţă – şi prezintă cel mai scăzut risc de alergii alimentare. Chiar dacă are un potenţial alergen mai mic decât oul de găină, administrarea oului de prepeliţă la bebeluşi trebuie făcută cu precauţie. Ouăle de prepeliţă conţin colesterol de înaltă densitate (HDL), care este considerat benefic pentru organism spre deosebire de ouăle de găină care conţin şi colesterol de joasă densitate (LDL). Ouăle de prepeliţă îmbunătăţesc sănătatea şi tonusul general, oferă energie organismului.

oua de prepelitaAlte beneficii notabile cu care vin ouăle de prepeliţă, atunci când sunt consumate cu regularitate în meniul oricărui membru al familiei, sunt:

  • Întărirea sistemului imunitar şi prevenirea infecţiilor;
  • Prevenirea şi tratarea anemiei datorită conţinutului bogat de fier;
  • Prevenirea şi tratarea cancerului datorită enzimelor şi aminoacizilor conţinuţi;
  • Stimulare apotenţei sexuale a bărbaţilor şi a fertilităţii femeilor;
  • Stimulează creşterea armonioasă a copiilor (un lucru extraordinar de important datorită multitudinii de vitamine şi minerale pe care le conţin);.
  • Pot duce la combaterea colesterolului de joasă densitate (LDL);
  • Îmbunătăţesc memoria, atenţia şi abilitatea intelectuală;
  • Sunt recomandate în dietele de slăbire, deoarece stimulează rata metabolismului, obligându-l să ardă mai multe grăsimi;
  • Îmbunătăţesc funcţiile sistemului circulator;
  • Elimină pietrele din vezica biliară.

Reporter: Sub ce formă se pot consuma?

Livia Nena, biolognutriționist: Există două modalităţi prin care ouăle de prepeliţă se pot consuma: crude sau fierte.

Reporter: Câte ouă crude putem consuma pe zi în cadrul unei cure?

Livia Nena, biolognutriționist: Ouăle crude de prepeliţă se administrează câte unul de 1-3 ori pe zi, între mese. Cei care suportă greu administrarea ouălor crude pot recurge la amestecarea conţinutului acestora cu sucuri de fructe şi legume sau cu miere.  O cură cu ouă de prepeliţă crude este recomandat să dureze 12-16 zile consecutiv, urmând după aceasta, obligatoriu cel puţin o lună de zile pauză. Curele mai îndelungate sau cu mai multe ouă crude pe zi nu sunt recomandate. De asemenea, ouăle de prepeliţă conţin compuşi (prezenţi mai ales în albuş) care în cantitate mare blochează enzimele digestive proteolitice digestive şi provoaca carenţă de biotină. O alta cură cu ouă de prepeliţă crude, se poate face astfel: se creşte numărul de ouă pe zi, începând de la un ou până la cinci ouă crude pe zi, după care se descreşte, ajungându-se din nou la un ou.

Reporter: Câte ouă fierte putem consuma pe zi şi pe ce perioadă?

Livia Nena, biolognutriționist: Ouăle de prepeliţă fierte moi sau tari, sunt mai recomandate, sunt mai igienice, aproape nealergice şi fără acţiune de anihilare a biotinei. Ele sunt indicate mai ales în anemie, convalescenţă şi stress. De asemenea, pot înlocui în alimentaţia zilnică oul de găină, cu succes.. Se indică consumarea unui ou fiert moale sau tare pe zi, chiar şi pe perioade mai lungi de timp (30-40 zile), dacă nu sunt contraindicaţii. Fierte se pot mânca de la unul până la cinci ouă pe zi. Fierte, ouăle de prepeliţă nu îşi pierd din calităţile nutriţionale.

Reporter: Ouăle  de prepeliţă pot fi folosite pentru uzul extern? Cum anume?

Livia Nena, biolognutriționist: Da. După omogenizarea albuşului şi gălbenuşului se poate aplică compoziţia pe ten, pentru o hrănire mai bună a acestuia. Ouăle de prepeliţă sunt folosite cu succes şi în industria cosmetică.

Interviu realizat de Emilia Radu

 

Informațiile prezentate în această rubrica  au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate