Homeopatia – cum acţionează şi ce afecţiuni tratează

Homeopathic medicationHomeopatia este o metodă de terapie alternativă (la tratamentul clasic, alopat) care urmăreşte stimularea capacităţii de vindecare a organismului. Dr. Iuliana Avădanei, medic de medicină generală, cu specializare în homeopatie, explică cum funcţionează homeopatia şi precizează materiile prime din care sunt preparate remediile homeopate.

Dr. Iuliana Avădanei: Homeopatia este metoda terapeutică definită prin regula de baza: “Similia similibus curentur“, adică “Ceva ce se vindeca prin ceva asemanător“. Un pacient cu o afecţiune exprimată printr-un ansamblu de simptome se va vindeca dacă i se administrează ca medicament o substanţă capabilă să determine simptome asemanătoare atunci când este administrată la omul sănătos. Pentru a prezenta corect homeopatia trebuie să ne întoarcem acum 200 de ani, când în 1810 o carte intitulată “Organon der rationellen Heilkunde“(Metoda meşteşugului vindecării raţionale) a văzut lumina tiparului la Torgau, în Germania, sub semnatura medicului Samuel Christian Friderich Hahnemann (n.1775, m. la Paris în 1843). În această carte este prezentat un sistem medical complet nou, revoluţionar pentru acea vreme, fiind total opus sistemului medical tradiţional. Hahnemann intitulează noul concept medical “Homeopatie”, cuvânt provenit de la grecescul omeos – similar şi pathos – suferinţă. Astfel, homeopatia înseamnă “a trata cu ceva care produce efecte similare suferinţei“.

În Organon, autorul îşi expune principiile şi legile ştiinţei sale, ca rod al cunoaşterii empirice adunate timp de 20 ani. Astfel, Hahnemann susţine:
–  Vindecarea se produce în concordanţă cu anumite legi din natură;
–  Nimeni nu poate asigura vindecarea în afara acestor legi;
–  Nu există boli ca atare, ci doar indivizi bolnavi;
–  Îmbolnavirea este intotdeauna de natură dinamică. Deci pentru a vindeca, remediul trebuie să fie, de asemenea, în stare dinamică;
–  Pacientul are nevoie de un anume remediu, indiferent de stadiul bolii. Dacă acesta nu este găsit, pacientul nu poate fi vindecat, starea lui putând fi cel mult ameliorată.

Reporter: Din ce materii prime se prepară remediile homeopate?

Dr. Iuliana Avădanei: Remediile homeopate au origine vegetală, minerală şi animală în formele lor naturale şi sunt disponibile în foarte mult potente. Dintr-o substanţă se extrage esenţa. După ce a fost curaţată de toate impurităţile şi părţile perisabile, fiind purificată până la cel mai înalt grad, ea ajunge să capete puteri extraordinare şi perfecţiune, devine pură şi astfel dobândeşte capacitatea de a purifica organismul. Homeopatia acţionează astfel prin refacerea şi potentarea forţei vitale a organismului, menţinând un echilibru perfect şi permanent între construcţie şi recosnstrucţie. Astfel, remediile homeopate sunt perfect individualizate şi adaptate fiecărei persoane.

Reporter: Ce boli pot fi tratate cu ajutorul homeopatiei?

Dr. Iuliana Avădanei: Tratamentul homeopatic vizează atât bolile acute, cât şi cele cronice, pacientul fiind consultat, iar dialogul se desfăşoară cuprinzând nivelurile: mental, emoţional şi fizic pentru găsirea remediului simillimum.

Reporter: Cum se prescriu remediile homeopate?

Dr. Iuliana Avădanei: După o consultaţie efectuată în cabinetul medicului cu competenţă în homeopatie este prescris remediul pe baza totalităţii simptomelor pe care le prezintă pacientul, urmând să revină la o evaluare a stării de sănătate o dată la o lună sau o dată  la 6 luni, în funcţie de timpul de acţiune al remediului ales. Dacă simptomele pentru care s-a prezentat pacientul la medic dispar, înseamnă că tratamentul şi-a făcut efectul dintr-o singură administrare.

Reporter: Homeopatia funcţionează la orice persoană?

Dr. Iuliana Avădanei: Funcţionează la orice persoană care manifestă simptome ce pot fi repertorizate şi la care se poate stabili remediul, cu atât  mai bine atunci când persoana nu ia alte medicamente ce îi estompează tabloul clinic. Cel mai bine este ca remediu homeopat să fie administrat la distanţă de alte medicamente pe care le ia pacientul.

Reporter: Cine răspunde cel mai bine la tratament?

Dr. Iuliana Avădanei: Copiii. Având energia foarte bună şi fiind cu un organism neintoxicat de foarte multe medicamente, ei sunt mai receptivi la remediu.

Reporter: Ce alimente trebuie evitate pe  perioada cât se urmează tratament homeopat?

Dr. Iuliana Avădanei: Cafea, mentă, condimente, ciocolată, Coca-Cola, cacao, băuturi alcoolice, băuturi acidulate, alte alimente foarte aromate sau condimentate.

Reporter: În cât timp se văd rezultatele unui astfel de tratament?

Dr. Iuliana Avădanei: Rezultatele se pot vedea  imediat în cazul afecţiunilor acute şi în timp mai îndelungt în cazul celor cronice.

Reporter: Homeopatia este recunoscută?

Dr. Iuliana Avădanei: Datorită rezultatelor, homeopatia şi-a câştigat recunoaşterea europeană şi mondială, şi a căpătat un loc de frunte între metodele curative ale medicinii.

 

Interviu realizat de Emilia Radu

Informațiile prezentate în această rubrica  au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate