Proiectul de buget pe 2017 va fi discutat în Guvern după şedinţa CSAT

Proiectul de buget pe 2017 va fi discutat marţi de Guvern, după şedinţa CSAT. Premierul Sorin Grindeanu a explicat că dorinţa Executivului a fost de a prinde în buget toate măsurile prevăzute în Programul de Guvernare, iar tot ceea ce înseamnă minus la unele instituţii nu pune în pericol funcţionarea acestora. Oricum, faţă de proiectul de buget de stat prezentat la începutul acestei săptămâni, documentul care ar fi urmat să fie aprobat astăzi a suferit unele modificări: a crescut alocarea bugetară pentru Sănătate şi Educaţie, pentru Apărare, dar a scăzut ponderea bugetelor acordate Administraţiei Prezidenţiale şi Serviciului Român de Informaţii. Andrei Şerban explică.
Reporter: Premierul Sorin Grindeanu a declarat că a discutat astăzi cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru ca proiectul de buget să aibă un parcurs identic cu cel de anul trecut, când Guvernul a adoptat bugetul care a fost trimis Parlamentului şi apoi a avut loc şedinţa CSAT pentru adoptarea bugetului. Anul acesta, Executivul va adopta însă proiectul de buget după şedinţa de marţi a CSAT. Sorin Grindeanu a mai spus că proiectul de buget are toate avizele, cu excepţia celui de la CSAT.
Sorin Grindeanu: Bugetele pe fiecare minister în parte se adresează pe programe pe care le avem prinse şi programul de guvernare. S-a discutat cu ordonatorii de credite. De la unii dintre dânşii am primit din start bugete reduse pe bunuri şi servicii, cum ar fi Camera Deputaţilor, Senatul României. Cu alte instituţii s-a discutat de către Ministerul Finanţelor, şi tot ceea ce a însemnat minus la unele instituţii nu pune în pericol funcţionarea acestor instituţii. Noi am terminat proiectul de buget, avem tot ceea ce înseamnă avize, mai este nevoie în schimb de un aviz, avizul CSAT.
Reporter: Liderul PSD Liviu Dragnea crede că Executivul a luat decizia corectă, pentru că respectă procedurile, dar că acestea nu au fost aplicate la fel, şi în cazul guvernelor din trecut.
Liviu Dragnea: Din păcate, această procedură este folosită într-un mod incorect şi neproductiv de preşedintele Iohannis. Aşa cum ştie toată lumea, anul trecut proiectul de buget a fost adoptat în Guvern într-o zi, a doua zi a fost emis avizul CSAT-ului, aşa cum s-a mai procedat bănuiesc şi în alte perioade. Nu s-a dorit lucrul ăsta. Guvernul a transmis proiectul de buget la Administraţia Prezidenţială aşteptând o decizie a preşedintelui, sperând că poate se convoacă CSAT-ul după-amiază, în seara asta. Guvernul era pregătit, din cate am vorbit cu primul ministru, să aştepte până la orice oră. Noi, aici, la Parlament eram pregătiţi să aşteptăm până la orice oră îna ceastă zi, pentru a putea demara de mâine procedurile parlamentare de adoptare a bugetului de stat./rduinu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie