Guvernul retrage ordonanţa privind schimbarea Codurilor Penale

Guvernul se reuneşte, astăzi, într-o şedinăţă specială pentru a abroga ordonanţă de urgentă de modificare a Codurilor Penale, care a generat în ultimele zile proteste de amploare în toată ţara. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, aseară, că va începe şi o consultare cu partidele pentru a pune actul normativ în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Miniştrii cabinetului Grindeanu au fost convocaţi într-o şedinţă de guvern pentru a decide abrogarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale. Spunea premierul Sorin Grindeanu, într-o declaraţie de presă, la Palatul Victoria, ca a ascultat opiniile oamenilor din stradă, ale colegilor de partid, dar şi ale formaţiunilor din opoziţie şi nu vrea să dezbine România. Premierul preciza că toate deciziile Curţii Constituţionale care au fost luate şi nu au fost puse în practică trebuie să-şi găsească transparenţa în cadrul legal, în cel mai scurt timp.

Sorin Grindeanu: Vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru a abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul abrogare, pentru că e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală, abrogarea, prorogare, ca să nu intre în vigoare această ordonanţă, ca să fiu cât se poate de clar. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile Curţii Constituţionale şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu cadrul legal.

Premierul Sorin Grindeanu a mai precizat că ministrul justiţiei, Florin Iordache, îşi va asuma consecinţele, fără a spune însă care vor fi acestea./lazard/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie