La Expoziţia Mondială de la Astana se organizează mâine „Ziua României”

Realizator: La Expoziţia Mondială de la Astana se va organiza, mâine, la pavilionul românesc, Ziua României, prilej pentru echipa de cercetători români care lucrează la proiectul celui mai puternic laser din lume să-l internaţionalizeze. Cu alte cuvinte, să-l prezinte lumii intregi. Un reportaj despre atmosfera de acum de la pavilionul românesc de la Andreea Marin:

Reporter: La aproape 6.00 kilometri de România, proiectul celui mai puternic laser din lume atrage atenţia la EXPO – Astana 2017 şi nu doar vizitatorilor. Reprezentanţii multinaţionalelor şi cei ai guvernelor solicită contact direct cu echipa de cercetători de la Măgurele. Un prim pas în privinţa fructificării acestui interes a făcut deja din această după amiază, când s-a confirmat întâlnirea de mâine dimineaţă dintre ministrul român de externe şi premierul kazah – spune ambasadorul României în Astana, Cezar Armeanu.

Cezar Armeanu: Kazahstanul reprezintă pentru mine cel mai important partener în rândul ţărilor din Asia Centrală. Din punct de vedere politic relaţiile sunt foarte bine structurate şi îşi urmează un tipar. Nu mai departe prezenţa în aceste zile a delegaţiei României, condusă de domnul ministru Meleşcanu, însoţit de cinci secretari de stat, şi dorim să atragem investiţii prin fondul lor de investiţii sau prin companiile mari kazahe.

Reporter: Între timp, la pavilion, comisarul pentru secţiunea România, de la EXPO-Astana 2017, Mihail Dediu, anunţă că proiectul a fost selectat de un grup de experţi de la Ministerul Energiei kazah.

Mihail Dediu: Au venit foarte muţi specialişti din Kazahstan să viziteze pavilionul nostru. Sunt şi din partea guvernelor altor ţări şi din partea unor corporaţii.

Reporter: La scurtă vreme, reprezentanţii Ministerului Energiei din Astana au venit la pavilionul românesc. Sunt interesaţi de un eventual parteneriat.

Berek Erbozâne: Centrul nostru nuclear vrea să se implice în acest proiect. Am venit aici pentru detaliile de contact, pentru că noi vrem o întâlnire între cercetătorii noştri şi cei ai voştrii.

Reporter: Şi dimineaţă, la pavilion, o mamă cu copilul ei.

-: Este viitorul nostru, dar ştiu şi că România şi ţara noastră colaborează.

Reporter: Pot să vorbesc şi eu cu fiica dumneavoastră?

-:Da.

-: Îmi place lumina aceasta./rpatulea/pvelisar