Ce ziceți de o călătorie virtuală cu escale în cele mai incredibile aeroporturi din lume?

Ce frumos este atunci când primele minute ale călătoriei noastre într-un oraș sau într-o țară încep cu impresii memorabile din aeroport, nu-i așa? De multe ori aeroportul constituie cartea de vizită a unui oraș sau a unei țări și este cel care ne dă starea de spirit propice călătoriei. Vă prezentăm mai jos câteva aeroporturi din lume, capabile să-i impresioneze chiar și pe cei mai pretențioși călători.


Aeroportul Internațional Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi International Airport)
 

Aeroportul Internațional Abu Dhabi este al doilea aeroport ca mărime din Emiratele Arabe Unite și unul din centrele de aviație cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Aeroportul seamănă, ca aspect, cu o corabie plutitoare, este situat între Abu Dhabi și Dubai și se încadrează perfect în atmosfera acestor două orașe de lux. Numărul pasagerilor sosiți pe Aeroportul Internațional Abu Dhabi în anul 2015 a fost de peste 23 de milioane și se așteaptă ca, în următorii zece ani, numărul acestora să crească la peste 45 de milioane.


Aeroportul Internațional Kansai, Japonia (Kansai International Airport)
 

Aeroportul Internațional Kansai este construit pe o insulă artificială în mijlocul Golfului Osaka. Pentru conectarea acestuia cu uscatul a fost construit un pod feroviar numit „Poarta Raiului“. Lungimea lui este de 3,75 km, fapt ce a plasat podul pe lista celor mai lungi poduri din lume. Aeroportul Internațional Kansai este considerat, pe bună dreptate, drept una dintre minunile inginerești ale secolului al XX-lea. Anual, aici aterizează şi decolează peste 100.000 de avioane, iar fluxul de pasageri se ridică la peste 16 milioane de călători.


Aeroportul Internațional San Francisco, Statele Unite ale Americii (San Francisco International Airport)
 

Aeroportul Internațional San Francisco este cel mai mare aeroport din punct de vedere al traficului de pasageri din zona Golfului San Francisco și al doilea, ca aglomerație, din California, după Aeroportul Internațional Los Angeles. Terminalele acestuia cuprind muzee și biblioteci, iar în sălile de așteptare ale aeroportului se organizează frecvent expoziții de artă. Anual, Aeroportul Internațional San Francisco este tranzitat de aproape 45 de milioane de pasageri.


Aeroportul Internațional Shǒudū din Beijing, China (Beijing Capital International Airport)
 

Aeroportul Internațional Shǒudū din Beijing este primul aeroport construit în China. Clădirea aeroportului seamănă cu figura unui dragon, iar sala de așteptare este decorată cu o impresionantă  grădină de iarnă, designul fiind realizat într-un stil tradițional chinezesc. Acest aeroportul este mândria Chinei și reprezintă un fel de muzeu al culturii chineze. Fluxul de pasageri în anul 2013 a fost de peste 83 de milioane de călători.


Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York, SUA (John F. Kennedy International Airport)
 

Aeroportul Internațional John F. Kennedy este principalul aeroport din zona New York. Acesta are forma unei păsări în zbor, iar clădirea este considerată drept una dintre cele mai originale clădiri de aeroport din lume. Interiorul său este chiar mai neobișnuit decât exteriorul – aici nu există pereți sau margini clare și totul pare să curgă de la una la alta, simbolizând mișcarea continuă. În anul 2012, aeroportul a înregistrat un număr de 49 de milioane de pasageri.


Aeroportul Internaţional din Așgabat, Turkmenistan (Ashgabat International Airport)
 

Noul Aeroport Internaţional din Așgabat a fost construit în forma unui șoim care își ia zborul și a devenit cea mai nouă atracție turistică a acestei țări. De asemenea, Aeroportul Internaţional din Așgabat a intrat în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai mare reprezentare  arhitecturală din lume a covorului tradițional turkmen (ornamentul türkmen haly) pe plafonul terminalului principal de pasageri. Capacitatea de tranzit a noului aeroport, construcţia căruia a fost încheiată în anul 2016, este de 1.600 de pasageri pe oră.


Aeroportul Internațional Dubai, Emiratele Arabe Unite (Dubai International Airport)
 

Aeroportul Internațional Dubai este cel mai mare aeroport civil din Emiratele Arabe Unite, care își întâmpină pasagerii cu o veritabilă pădure de palmieri. În primul terminal al aeroportului se găsesc zece camere de odihnă, fiecare dintre ele având pat, acces la internet de mare viteză și un televizor cu ecran mare. În anul 2016, fluxul de pasageri înregistrat de aeroport a fost de peste 83 de milioane.


Aeroportul Marrakech Menara, Maroc (Marrakesh Menara Airport)
 

 
Aeroportul Marrakech Menara este unul dintre cele mai frumoase aeroporturi din lume și este folosit pentru atât pentru zboruri interne și internaționale, cât și pentru zboruri transcontinentale. Acest aeroport a fost construit după un proiect unic, fiind o combinație între tehnologiile europene și tradițiile culturii marocane. În anul 2014, fluxul de pasageri care au tranzitat aeroportul s-a ridicat la puțin peste 4 milioane.


Aeroportul Internațional Lyon-Saint-Exupéry, Franţa (Lyon–Saint-Exupéry Airport)
 

Aeroportul Internațional din Lyon poartă numele lui Antoine de Saint-Exupéry – scriitorul francez de renume mondial, care s-a născut în acest oraș și a fost un pilot profesionist. Aeroportul a fost construit după proiectul arhitectului Santiago Calatrava și este considerat o capodoperă a arhitecturii moderne. Fluxul de pasageri înregistrat în anul 2016 a fost de peste 9 milioane.


Aeroportul Internațional Los Angeles, SUA (Los Angeles International Airport)
 

Aeroportul Internațional Los Angeles este unul dintre cele mai importante aeroporturi internaționale din lume și de-a lungul anilor a devenit cel mai popular punct de plecare/sosire din lume, adică locul în care cei mai mulți oameni își încep sau își încheie o călătorie. Numărul pasagerilor care au tranzitat Aeroportul Internațional Los Angeles în anul 2015 a fost de circa 75 de milioane de călători.
Traducerea și adaptarea: Svetlana Sîrbu
sursa foto: http://www.adme.ru/