DEFENSE NEWS: România a semnat un acord preliminar vizând achiziţionarea unor elicoptere Bell

Varşovia, Polonia – Ministrul român al apărării, Adrian Ţuţuianu, a adresat o scrisoare de intenţie companiei Bell Helicopter vizând achiziţionarea unor noi elicoptere de luptă destinate forţelor armate ale ţării.

Semnarea acordului va fi urmată de o „discuţie detaliată între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai companiei Bell Helicopter cu privire la înfiinţarea unei firme mixte şi la transferul de tehnologie şi la instrucţiunile de funcţionare care să permită producerea elicopterelor în România”, se arată într-o declaraţie a guvernului român.

Acordul survine la puţin timp după ce principalul for al ţării în materie de apărare a aprobat un plan de cheltuieli în valoare de  €9,8 miliarde ($11,5 miliarde) pentru următorul deceniu, angajându-se totodată să investească 2% din PIB în apărare, în conformitate cu condiţiile impuse membrilor NATO.

Potrivit planului. compania americană urmează să deschidă o firmă mixtă în colaborare cu o companie subsidiară a grupului de stat Romarm, cu care să producă elioptere în România. Instalaţia planificată ar urma să producă elicoptere de atac AH-1Z Viper cu două motoare. Valoarea contractului nu a fost dezvăluită.

Ţuţuianu a declarat agenţiei de presă Agerpres că „Bell Helicopter a fost de acord cu această propunere”, dar un asemenea transfer de tehnologie nu va fi posibil decât cu aprobarea guvernului SUA.

Banii necesari acestei achiziţii vor proveni din fondul de €9,8 miliarde ($11,6 miliarde) pe care guvernul doreşte să-l aloce achiziţiilor militare în perioada 2017 – 2026. Planul a fost aprobat la începutul acestei săptămâni de Consiliul Suprem pentru Apărarea Ţării.

Compania Romarm a fost înfiinţată în anul 2000 din dorinţa de consolida industria pentru apărare, sporadică la acea vreme. Grupul are în subordine 15 filiale din România, inclusiv capacităţi de producţie şi un laborator pentru cercetări şi dezvoltare.

Articol de Jaroslaw Adamowski

Traducerea: Alexandru Danga

https://www.defensenews.com/smr/european-balance-of-power/2017/08/08/romania-signs-preliminary-deal-to-acquire-bell-combat-helos//

DEFENSE NEWS (SUA), 9 august 2017