Ministrul mediului a spus că protejează urşii prin măsurile pe care le ia, dar nu pune în pericol viaţa cetăţeanului

Ministerul Mediului aşteaptă avizul Academiei Române în privinta ordinului care stabileşte o cotă de intervenţie în cazul animalelor sălbatice mari care atacă şi pun în pericol vieţile oamenilor. Ministrul Graţiela Gavrilescu a explicat că este vorba de o limită de 145 de carnivore mari care nu reprezintă o cotă de vânătoare. Ea a mai spus că nu va renunţa la acest ordin, indiferent de protestele organizaţiilor de mediu.
Graţiela Gavrilescu: „Indiferent de ce se va întâmpla săptămâna viitoare, când anumite persoane s-ar putea să iasă în stradă să spună că trebuie să protejăm urşii, da, protejăm urşii prin măsurile pe care le luăm, conform acestui ordin de ministru, dar nu punem în pericol viaţa cetăţeanului şi indiferent de se spune, eu vă spun că nu este cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenţie pentru punerea în siguranţă a vieţii cetăţeanului, aşa că eu nu voi renunţa la semnarea acestui ordin de ministru”.
Derogarea de la interdicţia de a vâna carnivore mari protejate prin reglementări europene a apărut după ce sute de persoane din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş au protestat, luna trecută, la Bucureşti, pentru acordarea dreptului de a vâna urşi. Proprietarii de stâne şi cei care au gospodării în apropierea pădurilor se plâng că atacurile urşilor s-au înmulţit, întrucât numărul acestora a crescut foarte mult în ultimii ani, iar animalele nu au hrană suficientă./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 august)