Ultimul bilanţ al pagubelor provocate de furtună în judeţul Timiş

Realizator: O furtună puternică a afectat ieri mai multe judeţe din vestul ţării. Opt oameni au murit şi alţi 67 au fost răniţi. Vântul puternic a rupt şi smuls din rădăcini sute de arbori şi a luat pe sus mai multe acoperişuri. Zeci de localităţi din judeţele Timiş, Arad, Bistriţa Năsăud, Alba, Caraş Severin şi Hunedoara au fost lipsite parţial sau total de electricitate. Cel mai afectat de vijelii a fost judeţul Timiş de unde vine cu ultimele informaţii corespondenta noastră Alina Bujancă. Bună dimineaţa!

Reporter: Bună dimineaţa! Potrivit ultimului bilanţ al ISU Timiş, în urma furtunii au fost afectate 23 de localităţi din întregul judeţ. Treizeci au rămas fără curent electric, iar 25 fără apă potabilă. La această oră nu mai sunt drumuri blocate, dar încă se lucrează pentru realimentarea cu energie electrică a unor zone. După vijelia de ieri, de altfel, a fost o noapte albă pentru mulţi locuitori ai judeţului Timiş. Vorbim în primul rând despre familiile îndoliate ale celor cinci victime care şi-au pierdut viaţa la Timişoara şi Buziaş şi de cei 49 de răniţi dintre care şapte sunt copii. Doi dintre ei s-au aflat în stare gravă, au fost operaţi iar în prezent se află în afara oricărui pericol. Au fost mobilizate peste 600 de efective în întregul judeţ, pompieri şi militari, pentru că au existat peste 560 de solicitări pentru a se interveni pentru îndepărtarea arborilor căzuţi, a resturilor de acoperiş şi a altor obiecte luate de vijelie, care s-au prăbuşit pe străzi şi au avariat zeci de maşini. Timişoreni spun că nu au mai văzut o asemenea furtună.

-: Acoperişul este la pământ, n-a mai rămas nimic sus.

-: Vă daţi seama, nu avem nici lumină, copii mici, dezastru. Ca o tornadă. S-au adunat norii din dreapta, din stânga şi exact la mijloc, s-au învârtit norii între ei şi dintr-odată un vuiet. N-a apucat băiatul să spună mami dă-te la o parte că a şi venit.

Reporter: S-a luat decizia ca astăzi la 19 unităţi de învăţământ cursurile să fie suspendate. Vorbim şi despre trei licee mari din Timişoara: Colegiul tehnic de Vest Timişoara, Economic şi cel de Arte Plastice. În prezent autorităţile intervin în continuare pentru limitarea efectelor, după cum ne-a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Nicolae Robu: La ora actuală, se circulă în oraş pe toate principalele artere. Mai sunt zone în care câte o parte din partea 1, necarosabilă, pentru că au mai rămas ramuri de copaci, iniţial copaci întregi. Dar în linii mari oraşul a făcut paşi importanţi înspre normalitate.

Reporter: Urmează ca astăzi autorităţile să evalueze pagubele produse de furtună în judeţul Timiş./fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 septembrie