Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie îl condamnă pe Ratko Mladić la închisoare pe viaţă

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie a decis că fostul comandant al forţelor sârbe bosniace, Ratko Mladić, a fost acuzat că a organizat genocidul a mii de musulmani bosniaci din Srebrenica, în timpul conflictului din regiune, din anii ’90.

Tribunalul l-a găsit de asemenea responsabil pentru ordonarea bombardării oraşului Sarajevo. Judecătorul care a prezidat şedinţa, Alphons Orie, a început prin a detalia acuzaţiile pentru care Ratko Mladić a fost judecat. „Acuzarea numără două capete de acuzare pentru genocid şi cinci pentru crime împotriva umanităţii şi anume persecutare, crimă, exterminare, deportare şi actul inuman al transferului forţat”. Înaintea citirii verdictului, Mladić a trebuit să fie evacuat din sală, după ce a protestat când comisia nu şi-a oprit procedurile din cauza tensiunii sale sanguine. Şedinţa a fost oprită pe neaşteptate, aparent pentru ca lui Mladić să îi fie făcute analize medicale, înainte ca judecătorul să se pronunţe asupra responsabilităţii inculpatului pentru acuzaţiile aduse.

Generalul Mladić a negat acuzaţiile de genocid, de crime de război şi de crime împotriva umanităţii. Procesul a durat peste patru ani şi a implicat aproape 600 de martori. Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie l-a găsit pe fostul comandant al forţelor sârbe bosniace, Ratko Mladić, vinovat de genocid şi crime împotriva umanităţii în timpul Războiului Bosniac din anii 1990. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă./aionita/fcostea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 22 noiembrie