Luni, ședința conducerii lărgite a PSD

În prim plan este, desigur, ședința conducerii lărgite a PSD, programată mâine și unde partenerul majoritar la guvernare încearcă să își mobilizeze resursele și să întărească funcționarea Palatului Victoria. În centrul discuțiilor ar urma să fie restructurarea celui de-al doilea cabinet propus de social-democrați, la un an de la preluarea puterii. Mai puțini miniștri, mai mulți bani atrași de la Uniunea Europeană par să fie coordonatele principale ale acestei reforme, dar nu e clar dacă ele ating și unanimitatea, în opțiunile liderilor PSD. Tot zilele următoare, liberalii vor avea și prima ședință din an, de unde este așteptată propria analiză a modului cum a decurs guvernarea.
Reporter: Alina Bordeiașu – Comitetul Executiv Național al PSD, forul extins de conducere a partidului, a fost convocat pentru mâine. Pe ordinea de zi a ședinței se află desemnarea unui nou ministru al apelor și pădurilor, după ce Doina Pană și-a dat demisia din această funcție. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, pentru postul nostru de radio, că la această ședință se va discuta și despre o restructurare a guvernului și despre convocarea unui congres al partidului.
Codrin Șefănescu: S-ar putea ca la această ședință să abordăm și alte subiecte, de exemplu: posibilitatea organizării un congres extrordinar al partidului, să anunțăm candidatul la Președinție. Restructurarea guvernului este o idee mai veche a noastră, mai puțini miniștri și mult mai activi, de a lua bani cât mai mulți de la Uniunea Europeană, de a aduce câți mai mulți investitori aici. După o astfel de ședință s-a ieșit cu o decizie luată prin vot, iar cei care au votat altfel s-au supus majorității și am mers cu toții pe drumul acela.
Realizator: Și liberalii se vor reuni mâine, în prima ședință din acest an, pentru a face o analiză a modului în care a guvernat coaliția PSD-ALDE. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, ne-a declarat că se va discuta și despre agenda parlamentară, în condițiile în care după 20 ianuarie se vor relua dezbaterile în Comisia specială pe modificarea legislației penale.
Ionel Dancă: Vom trece în revistă toate promisiunile coaliției PSD-ALDE, făcute și neonorate în anul 2017. Pensiile nu mai sunt majorate și sunt sectoare unde scad salariile cu până la 20% și vom veni cu inițiative legislative. Tot în zona economică vom discuta despre agenda care se pregătește în Parlament. Din 20 ianuarie se reiau discuțiile pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
Reporter: În prezent, Guvernul are în componență, pe lângă premierul Mihai Tudose, 27 de miniștri, dintre care trei sunt vicepremieri și doi miniștri delegați./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie