Evenimente speciale dedicate Zilei Culturii Române, în marile capitale ale Europei şi ale lumii

În marile capitale ale Europei şi ale lumii au loc numeroase evenimente speciale dedicate Zilei Culturii Române, organizate de Institutul Cultural Român, a cărui misiune este să exporte cultura română sub toate formele sale, după cum spune vicepreşedintele instituţiei, Mirel Taloş.
Mirel Taloş: Spre exemplu, Institutul Cultural Român de la Londra derulează un eveniment, „Imago Mundi 100”, un concert care pune în notă contemporană muzică veche românească, atât muzică cultă, cât şi folclor tradiţional românesc din toate zonele istorice. Institutul Cultural Român de la Roma organizează, la Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia”, evenimentul „100 de ani de muzică românească”, din nou un eveniment încadrat şi în programul Centenar. Ambasada României la Paris organizează un eveniment dedicat Clarei Haskil. Mai avem, de asemenea, un recital de poezie românească, „Treptele unirii”, în interpretarea actorului Emil Boroghină. ICR Lisabona, spre exemplu, organizează un eveniment cu o personalitate a culturii româneşti actuale, actorul Ion Caramitru, care va ţine nu doar la Lisabona, ci şi la ICR Berlin, un recital de poezie Mihai Eminescu./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 ianuarie

*****

Ziua Culturii Naţionale sărbătorită în Republica Moldova

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită şi în Republica Moldova, iar la Chişinău vor fi organizate astăzi mai multe evenimente, după cum transmite colega noastră, Cristina Popuşoi.
Reporter: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Teatrul poetic „Alexei Mateevici”, organizează spectacolul muzical poetic „Nu credeam să învăţ a muri vreodată”. Biblioteca Naţională va vernisa Expoziţia „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova în context european”, unde vor fi expuse cărţi, albume, monografii din arhivele bibliotecii, inclusiv din colecţia „Carte veche şi rară”. Tradiţional, ziua de 15 ianuarie este marcată la Chişinău prin depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan cel Mare. Monumentul, care în vremuri de restrişte a reprezentat pentru basarabeni un loc de reculegere şi împărtăşire a unei dureri comune, adună şi în prezent, an de an, oameni de cultură şi oameni simpli, care recită sau ascultă versul eminescian. La sfârşitul anilor ’80, Mişcarea de eliberare naţională a început la acest bust al poetului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău, mai întâi cu depuneri de flori, considerate ilegale în perioada sovietică, apoi cu mici reuniuni de creaţie./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 ianuarie

*****

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată la Roma, cu un concert aniversar

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată, aseară, la Roma, cu un concert aniversar: Romanian Fantasy – 100 de ani de muzică românească.
Reporter: Elena Postelnicu – Concertul pianistei Mara Dobrescu din Franţa şi al flautistului Matei Ioachimescu din Austria, de la conservatorul din Roma, a avut un foarte mare succes. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Radio România de Institutul Cultural Român, Academia Română şi Ambasada României la Roma.
Ambasador George Bologan: Rolul principal al culturii este acela de a construi identitatea particulară şi colectivă, identitatea unui popor. De asemenea, rolul culturii este acela de a ajuta persoanele, de a înţelege existenţa şi propria evoluţie în interiorul acestui timp existenţial şi al unei naţiuni.
Realizator: Toate canalele radio România vor transmite în direct diverse manifestări organizate astăzi în ţară, pentru a crea un tablou cât mai complex al fenomenului cultural autohton./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 ianuarie