Polonia: sancţionarea sintagmei „lagăre poloneze ale morţii” în descrierea lagărelor de exterminare naziste de pe teritoriul polonez

Israelul a cerut Poloniei să schimbe o lege adoptată în Camera Inferioară a Parlamentului, care sancţionează folosirea sintagmei „lagăre poloneze ale morţii” în descrierea lagărelor de exterminare naziste de pe teritoriul polonez. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat legea ca pe o încercare de schimbare a istoriei şi de negare a Holocaustului. Polonia vrea de mai multă vreme să elimine expresii care ar sugera responsabilitatea statului polonez pentru tabere ale morţii, precum Auschwitz.
Reporter: Nicoleta Stoian – Premierul Netanyahu i-a cerut ambasadorului la Varşovia să comunice guvernului polonez că se opune acestei legi, după ce deputaţii polonezi au stabilit pedepse de până la 3 ani de închisoare pentru oricine sugerează că Polonia ar fi fost responsabilă de crimele naziste. Ministrul israelian pentru educaţie şi diaspora afirmă că adevărul este ignorat în mod ruşinos şi că este un fapt istoric că mulţi polonezi au ajutat la uciderea evreilor, i-au predat, i-au abuzat, sau chiar au ucis evrei în timpul Holocaustului şi după aceea. El a recunoscut însă că expresii precum „lagăre poloneze” sunt înşelătoare. Polonia a fost invadată în 1939 de trupele germane, care au ucis milioane de cetăţeni, inclusiv trei milioane de evrei polonezi în lagărele de concentrare construite şi conduse de nazişti. Potrivit BBC, Centrul Yad Vashem din Israel pentru păstrarea memoriei Holocaustului a comunicat şi el că sintagma „lagărele poloneze ale morţii” reprezintă fără îndoială o denaturare istorică. Yad Vashem a adăugat că va continua să sprijine cercetările pentru expunerea adevărului complex cu privire la atitudinea populaţiei poloneze faţă de evrei în timpul Holocaustului.
În acelaşi timp, guvernul polonez a declarat că proiectul de lege nu are intenţia să limiteze libertatea de a cerceta sau de a discuta despre Holocaust.
Varşovia reafirmă însă că polonezii, alături de evrei şi de alte naţiuni, au căzut victime regimurilor totalitare, nazist şi sovietic./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 ianuarie)