STRATFOR: România: A fost votată prima femeie-premier

Pe data de 29 ianuarie, Parlamentul României a aprobat numirea primei femei-premier, Viorica Dăncilă.

Dăncilă este membră a Partidului Social Democrat (PSD), de guvernământ şi va trebui să facă faţă criticilor aduse României din cauza controversatelor reforme de ordin juridic, Uniunea Europeană temându-se că ele vor slăbi lupta Bucureştiului împotriva corupţiei.

Pentru Statele Unite, România este un aliat-cheie la frontiera de est a NATO. Situată la malul Mării Negre şi învecinându-se, printre alte ţări, cu Moldova şi Ucraina, România este un partener strategic în lupta pentru influenţă dintre Occident şi Rusia în teritoriile de frontieră. Apoi, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, România s-a alăturat Poloniei şi statelor baltice în pledoaria pentru o prezenţă mai mare a Statelor Unite şi NATO în regiune. De fapt, în ultimii ani, România a devenit cea mai pro-occidentală ţară dun Europa de Est.

Începând din aniii ’90, Statele Unite şi România au întreţinut relaţii strânse, în special în privinţa cooperării dintre Serviciul Român de Informaţii şi omologul său american. În ultimul timp, relaţiile au început să se concentreze asupra investiţiilor SUA, în special în domeniul resurselor energetice: România dispune de un mare potenţial marin petrolier şi de gaze naturale, precum şi de rezerve în largul mării, la mare adâncime. Este astfel de înţeles faptul că sprijinul pentru stabilitatea României şi pentru reducerea influenţei ruse sunt pentru SUA nişte obiective-cheie. Sprijinul activ al Washingtonului, acordat luptei anticorupţie din România, reprezintă doar una dintre pârghiile prin care Statele Unite îşi pot atinge obiectivele.

Traducerea: Alexandru Danga

https://worldview.stratfor.com/situation-report/romania-first-female-prime-minister-voted/

STRATFOR (SUA), 31 ianuarie 2018