RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Victimele Mineriadelor cer sechestru pe averile inculpaților

Magistraţii de la Instanţa supremă dezbat joi al doilea termen în cameră preliminară al dosarului „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. Niciunul dintre inculpați nu s-a prezentat la acest nou termen. În schimb, victimele evenimentelor din 1990 și urmașii lor au protestat din nou cerând dreptate dar și sechestru pe averile celor vinovați.

Primul termen al dosarului a avut loc pe 20 februarie, la Curtea Militară de Apel, însă sala repartizată s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de oameni veniţi la proces, astfel încât a izbucnit un scandal, după ce persoanele citate ca părţi civile au fost nevoite atunci să stea afară, în frig, aşteptându-şi rândul să fie strigate de pe o listă. Pentru a nu se mai repeta o asemenea situaţie, Instanţa supremă a decis ca procesul să se desfăşoare azi în sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti.

Peste 1.400 de oameni sunt aşteptaţi să se prezinte la proces ca părţi civile. Aproximativ o sută de persoane au venit joi dimineaţă la Tribunalul Bucureşti, în calitate de părţi civile, însă Ion Iliescu şi ceilalţi inculpaţi nu s-au prezentat la proces.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat că Ion Iliescu are o atitudine „arogantă”. „Se aşteaptă o decizie de atâţia ani. Trebuie să fie o decizie rapidă, pentru ca dosarul să intre în firesc, în sensul de a fi începută judecata. Această fază preliminară trebuie să se încheie cât mai repede”, a mai spus Mărieş.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a arătat că acest dosar a fost instrumentat „foarte prost”, deoarece procurorii au refuzat să facă cercetări şi pentru ce s-a întâmplat la Străuleşti, unde au fost ucise patru persoane şi 18 au fost rănite prin împuşcare. Viorel Ene a anunţat că, la termenul trecut al procesului, a depus prin avocaţi o cerere privind institutirea sechestrului pe averile inculpaţilor din acest dosar. „Vrem tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi despăgubiri pentru cei care au avut de suferit. Facem o paralelă, revoluţionarii au drepturi, au legi, pe când victimele Mineriadei nu au primit niciun leu despăgubiri, nu au fost asistaţi, nu au primit ajutoare de la nimeni. Este o luptă a noastră, pe care o ducem de 28 de ani cu sistemul”, a precizat Viorel Ene.

Vă reamintim, pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată în principal pe Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României, Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, și pe generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice. Atacul asupra protestatarilor, spun procurorii, a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 este compus din 413 volume, iar rechizitoriul are 2.000 de file. În timpul anchetei, au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate şi 589 de martori, fiind emise circa 2.300 de citaţii./abuzoian

Lea Berzuc

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 29 martie