INDEX: Poate deveni obligatoare în România frecventarea teatrelor?

În aprecierea ministrului român al Culturii, astfel se va trezi interesul tinerilor faţă de cultură.

Lucian Romaşcanu, ministrul român al Culturii a propus ca în şcoli să se introducă cu caracter obligatoriu frecventarea teatrelor, operei şi muzeelor. Ministrul a discutat acest subiect cu ministrul educaţiei din România, Ligia Deca – scrie cotidianul Uj Magyar Szó.

Potrivit propunerii lui Lucian Romaşcanu, în noua programă şcolară va fi inclusă frecventarea obligatorie a spectacolelor teatrale, operei sau muzeelor, după care elevii ar putea scrie un eseu cu impresiile lor. Ministrul a menţionat că astfel s-ar trezi interesul tinerilor pentru cultură.

Gyöngyi Pál-Ferenczi, directoarea Teatrului din Sfântu Gheorghe a relatat portalului că nu este vorba de prima încercare de acest gen, în urmă cu 20 de ani fusese prezentată în şcoli o variantă prescurtată a unei piese de teatru de Shakespeare. A adăugat de asemenea că şi cele două proiecte actuale se bucură de succes.

După cum a precizat directoarea, „acum este şi mai important ca teatrul să se adreseze tinerilor, deoarece această generaţie se distanţează de citit, iar noi le putem trezi interesul pentru cărţi. O piesă vizionată le poate trezi interesul.” (…)/istanesc/czaharia

INDEX (Ungaria), 26 ianuarie 2023 -(Autor: Tamás Dzsubák)

https://index.hu/kultur/2023/01/26/szinhaz-roman-miniszter-diakok-kultura/

Traducerea: Imola Stănescu