Viktor Orbán este un membru „dificil” al Partidului Popular European

„Partidului Popular European i-ar părea rău să îl excludă pe Orbán”, cu acest titlu a publicat o analiză ziarul francez Le Monde

Ziarul francez de centru-stânga susţine că în Partidul Popular European (PPE) majoritatea îl consideră pe Viktor Orbán drept un membru „dificil”, dar, deocamdată, din motive tactice, nu se pune problema excluderii sale. Partidele de dreapta din Europa speră că premierul Unagriei „îi va tempera pe populiştilor”.

Autorul articolului, Cécile Ducourtieux, susţine că, în pofida aparenţei, PPE a devenit fragil şi s-a divizat din cauza „consolidării forţelor populiste de extremă dreaptă din Europa Centrală şi Italia”. PPE  a reuşit până acum să îşi păstreze locul de frunte în Parlamentul European, dar de când Mariano Rajoy a pierdut funcţia de premier al Spaniei domină panica. Deputatul republicanilor francezi, Alain Lamassoure, a declarat ziarului Le Monde: Nu este sigur că la alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European dreapta din Franţa va obţine mai multe mandate decât FIDESZ.

Potrivit autorul articolului, Viktor Orbán a devenit „figura conducătoare” a forţelor de extremă dreaptă din Europa şi este considerat drept un exemplu de preşedintele  partidului italian Liga Nordului, de preşedintele formaţiunii Solidaritatea Naţională (numit anterior Frontul Naţional), respectiv de Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui SUA. Potrivit ziaului Le Monde, germanii vor ca Orbán să rămână în PPE, deoarece pentru ei Orbán este garanţia „coeziunii între Est şi Vest”.

http://nepszava.hu/cikk/1161837-nehez-tag-orban-viktor

Traducerea: Rozália Gănciulescu/rganciu/lbadiu

NÉPSZAVA (Ungaria), 10 iunie