În localitatea Bad Blumau din Austria, situată la 45 de km est de oraşul Graz, s-a desfăşurat, în perioada 6-8 iulie 2018, Campionatul Mondial de Ultra-Triatlon (Triplu Ironman). Acesta a fost organizat de Asociația Internațională de Ultra Triatlon (IUTA – International Ultra Triathlon Association) pe teritoriul Centrului de sănătate Rogner Bad Blumau.

La ediția din acest an, în cursa pe distanța de Triplu Ironman s-au înscris 22 de băieti şi 4 fete, dar a fost încheiată de doar 19 dintre baieți, doi dintre participanții înscrişi abandonând competiția (DNF-did not finish), iar unul nu a mai luat startul. Locul I a fost ocupat de concurentul din Estonia, acesta fiind urmat de sportivi din Germania (locul II şi locul IV), din Franța (locul III), din Italia (locul V) şi din România (locul VI).

Ţara noastră a fost reprezentată de Claudiu Vasile din Bucureşti, care, de curând, a împlinit 40 de ani şi are, deja, la activ numeroase participări la competițiile de triatlon din țară şi din străinătate. Triatlonul este un sport ce cuprinde trei discipline sportive, practicate consecutiv în cadrul unui eveniment sportiv – înot, ciclism și alergare, iar distanțele diferă în funcție de tipul de triatlon:

Triatlon Olimpic: 1,5 km inot, 40 km ciclism, 10 km alergare

Half Ironman: 1,9 km inot, 90 km ciclism, 21,1 km alergare

Ironman: 3.8 km inot, 180 km ciclism, 42.2 km alergare

Dublu Ironman: 7.6 km inot, 360 km ciclism, 84.4 km alergare

Triplu Ironman: 11.4 km inot, 540 km ciclism, 126.6 km alergare

Pentru cursele de anduranță este necesară o pregătire intensă, atât fizică, cât şi psihică, astfel încât să fie eliminat riscul accidentărilor. „Competiţiile de anduranţă nu sunt deloc uşoare, corpul este dus la limite extreme şi poate ceda oricând. Dar dacă ai un psihic puternic te poţi întoarce în luptă” – ne povesteşte Claudiu Vasile.

John Collins spunea: „Cine va termina primul triatlonul, fie el ciclist, înotător sau maratonist, va fi adevăratul Ironman”.

În cursa pe distanța de Triplu Ironman de la Rogner Bad Blumau (11.4 km inot – 540 km ciclism – 126.6 km alergare), Claudiu Vasile s-a clasat la general pe locul VI cu timpul de 46:52:14 – care este un record național. (foto)

Iată ce ne-a declarat, în exclusivitate, Claudiu Vasile după experiența trăită la Triplu Ultra Triatlon Rogner Bad Blumau: “Voi începe cu o descriere sumară a cursei: la înot temperatura a fost de 23 de grade şi a plouat puțin, iar apa a avut pe undeva la 22 de grade. Proba de ciclism am început-o în forță. La km 50 un concurent m-a accidentat la piciorul stâng, după ce a intrat în mine cu bicicleta. Am ajuns la medic, iar acesta mi-a recomandat să renunț, însă eu am refuzat, fiind recuperat parțial. După incident, nu mi-am putut folosi piciorul stâng la capacitate maximă (fapt ce m-a „costat” câteva ore pierdute), iar la fiecare denivelare strângeam puternic din dinți. La km 150 am făcut pană şi am fost nevoit să înlocuiesc roata (îi mulțumesc pentru ajutor lui Ivor Fischer din echipa Karla Covic). Noaptea a plouat, iar a doua zi a bătut vântul şi au fost diferențe de nivel pe ambele trasee (de ciclism şi de alergare). La proba de alergare m-am simțit bine, mai ales în a doua parte a acesteia, iar pe final am alergat mai rapid. Am avut 3 pauze mai lungi, una când am ajuns la doctor, după accidentarea cu bicicleta, iar cea de-a doua la ciclism (30 de minute de somn). Ultima pauză a fost la alergare (30 de minute somn, 5 minute revenire după o stare de vomă şi frisoane şi 10 minute de duş cu apă fierbinte şi schimbarea hainelor). Am finalizat competitia pe locul VI şi astfel am stabilit un record național“ – ne-a spus Claudiu Vasile.

Printre competiţiile de ultra anduranţă la care a mai participat Claudiu Vasile se numără:

* Cupa Adeplast – Ironman Oradea, 2012 (distanţa de Half Ironman)

* Transmaraton, 2013 (Dublu maraton pe şosea – 84 km pe Transfăgărăşan)

* Cupa Tiger Amira X-Man România, 2014 (distanţa de Ironman)

* DATEV Challenge Roth, 2015 (distanţa de Ironman)

* International Ultra Triathlon Association (IUTA) World Cup Race – Double Ultra Triathlon Murska Sobota Slovenia, 2016 (distanţa Dublu Ironman – record naţional, care a fost bătut în anul 2018) (foto)

* Ocean Lava Mamaia, 2017 (distanţa de Half Ironman)

* Austria Triathlon Podersdorf, 2017 (distanţa de Ironman)

* Cupa AV Randonneurs România – Brevetul de 300km ciclism, 2017

* Ştafeta Veteranilor, ediţia a IV-a, 2017 – 105 km alergare Ploieşti-Breaza-Săcele – competiţie organizată de Invictus România – alergare pe Traseul galben Bucureşti-Carei, pentru a-i onora pe veteranii de ieri şi de azi ai României.

Claudiu Vasile, care, în prezent, este managerul unei săli de fitness din Bucureşti, ne-a declarat ca a cochetat de mic copil cu sportul, dar a început să participe la acest gen de competiţii de triatlon abia din 2011, când a participat la o cursă de Triatlon Olimpic (1,5 km înot, 40 km ciclism, 10 km alergare). Atunci şi-a dat, practic, seama cât de mare este pasiunea sa pentru acest tip de întreceri. În toamna aceluiaşi an a participat şi la un maraton. Se poate spune că acela a fost momentul în care a început „idila” sa cu sporturile de anduranţă. De la an la an lucrurile au evoluat, iar acest lucru l-a facut pe Claudiu să-şi propună noi provocări pentru a-şi testa limitele.

Întrebat ce planuri are pentru viitor, Claudiu Vasile ne-a spus că, în 2019, doreşte să participe la cât mai multe curse din cadrul Campionatului Mondial pentru a acumula puncte şi pentru a se situa cât mai sus în clasamentul general la ultratriatlon, iar, anul acesta, dacă va fi sănătos şi va avea concediu, intenţionează să participe, în luna septembrie, la o cursă de alergare de 48 de ore la Timişoara./mpopa

sursa foto: arhiva personală

Monica Ion, RADOR