Deputaţii dezbat la această oră moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului de interne, Carmen Dan. Iniţiatorii demersului cer demisia ministrului şi a conducerii Jandarmeriei pentru modul în care au acţionat în timpul protestelor antiguvernamentale din 10 august. Liberalii contestă inclusiv faptul că majoritatea parlamentară nu a fost de acord să se facă o sesiune extraordinară privind protestele din Piaţa Victoriei şi nu a acceptat ca premierul Viorica Dăncilă să vină în legislativ pentru a răspunde unor întrebări. Cu mai multe detalii, Angela Matei.
Reporter: Semnatarii moţiunii susţin că în data de 10 august jandarmii au utilizat practici de intervenţii interzise şi au acţionat împotriva unei majorităţi paşnice a protestatarilor. Deputaţii PNL au întrebat-o totodată pe Carmen Dan dacă îşi asumă răspunderea pentru imaginea creată României în plan internaţional. Prin vocea deputatului Pavel Popescu, liberalii au cerut demisia ministrului de interne şi a conducerii Jandarmeriei.
Pavel Popescu: Aceşti oameni au dovedit că nu vor şi nu sunt capabili să asigure ordinea şi să respecte legea, inclusiv o serie de documente esenţiale, cum ar fi Strategia naţională de apărare a ţării, în care se subliniază că garantarea siguranţei cetăţenilor reprezintă un interes naţional de securitate. Zeci de mii de protestatari paşnici au fost loviţi şi atacaţi cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat şi izolat ore în şir.
Reporter: În răspunsul său, ministrul de interne a subliniat că fiecare poate avea propria reprezentare, însă mitingul din 10 august nu a fost unul paşnic, iar intervenţia jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice a fost legală. Carmen Dan a prezentat cronologia evenimentelor şi a făcut apel la responsabilitate din partea opoziţiei.
Carmen Dan: Mă aşteptam la întrebări punctuale, întrebări care să ceară clarificări ale acţiunilor acelei zile, nu la acuzaţii fără temei bazate pe surse şi pe opinii mediatice. Este adevărat că în piaţă au fost şi persoane care nu au făcut violenţe, iar unele dintre acestea au avut de suferit în urma intervenţiei forţelor de ordine. Pentru tot ce înseamnă abuzuri şi încălcări ale legii, cei vinovaţi vor răspunde, aşa cum este firesc să se întâmple şi cu cei care au lovit jandarmii sau au instigat la violenţă.
Reporter: În timpul rezervat grupurilor parlamentare, social-democraţii au susţinut poziţia ministrului de interne şi au cerut opoziţiei să nu se substituie organelor de anchetă. Deputatul PSD, Eugen Bejinariu.
Eugen Bejinariu: Este absolut regretabil faptul că cetăţeni paşnici au fost afectaţi de acţiuni îndreptate împotriva unor participanţi violenţi la proteste, dar reafirmăm în mod categoric că instituţiile implicate în asigurarea ordinii şi liniştii publice au acţionat în ansamblu corect şi legal. Eventualele acţiuni abuzive sau abateri de la norme şi lege vor fi identificate în cadrul cercetării penale pe care o efectuează Parchetul General şi vor fi sancţionate.
Reporter: Votul asupra moţiunii va fi dat mâine, în plenul Camerei Deputaţilor./roprea/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie)