Ce întrebări se așteaptă Kremlinul să se pună la conferința de presă de joi a șefului statului rus

Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, s-a referit la tipul de întrebări care Kremlinul se așteaptă să fie puse la marea conferință de presă a șefului statului (va avea loc mâine, 20 decembrie – n. trad.). În primul rând, se așteaptă să fie discutată agenda internațională, în special relațiile ruso-americane și conflictele regionale. Kremlinul crede că vor fi și probleme privind economia. „Economia internă, cât și economia externă, pe fondul conjuncturii internaționale destul de defavorabile. Conjunctura internațională a devenit agresivă și ostilă”, a declarat Peskov, într-un interviu pentru NTV. În continuare sunt așteptate probleme legate de tematica regională: ca de obicei, majoritatea jurnaliștilor sunt reprezentanți ai regiunilor. „Agenda în regiuni, uneori chiar și în cele învecinate, este absolut diferită. Cetățenii de la Vladivostok trăiesc cu teme care se deosebesc de cele cu care trăiesc, de exemplu, cetățenii din Krasnoiarsk”, a explicat Peskov. După cum a remarcat secretarul de presă al șefului statului rus, Putin și-a alocat pentru pregătirea conferinței de presă trei zile, însă acest lucru nu anulează acțiunile care deja figurau în programul său de lucru. „Președintele se pune la curent cu un număr imens de informații pe care i le pregătesc și miniștrii, și șefii de departamente, și grupurile de experți din adminisatrația prezidențială”, a arătat Peskov. „După încheierea conferinței de presă, multe probleme vor constutui pretextul pentru formularea unor însărcinări date cabinetului de miniștri sau anumitor departamente în parte. Executarea acestor însărcinări va fi controlată de o direcție specială”.
După cum transmite RIA – Novosti, marea conferință de presă a președintelui Federației Ruse este o acțiune care se organizează anual, începând cu anul 2001. De regulă, mai întâi șeful statului se referă la principalii indicatori sociali și economici, urmând ca apoi jurnaliștii să pună întrebări șefului statului.
Anul acesta acțiunea se va desfășura pe 20 decembrie, la Centrul pentru comerț internațional de la Moscova. Posturile de televiziune rusești au alocat conferinței de presă un spațiu de trei ore. Transmisia va începe la ora 12:00, ora Moscovei (11:00, ora Bucureștiului), și se va încheia la ora 15:00, ora Moscovei. Formal, deoarece restricții de timp nu există. Un record s-a înregistrat în 2008, când în intervalul a patru ore și 40 de minute președintele a răspuns la 106 întrebări. În 2008 au primit acreditare 1.364 jurnaliști. La conferința de presă de anul trecut au fost acreditați 1.640 de jurnaliști. Anul acesta numărul acreditărilor a atins un record: 1.702 de jurnaliști./snicolau/schelaru

(www.rian.ru – 19 decembrie)