Staţiunile montane din judeţul Hunedoara sunt tot mai căutate de turişti, iar gradul de ocupare din minivacanţa de Crăciun confirmă această opţiune a iubitorilor sporturilor de iarnă.
Reporter: Ilie Pintea – Cea mai râvnită destinaţie rămâne Straja, unde aproape toate locurile de cazare au fost rezervate, iar cei care ajung aici pot lua parte la Liturghia de Crăciun oficiată la schitul din staţiune. Cabanierii le-au pregătit oaspeţilor nu doar bucate tradiţionale din Valea Jiului, ci şi obiceiuri pe care doar aici le găsesc.
Emil Părău, Asociaţia Pro Straja: Avem colindători de aici, din zonă. Avem nişte obiceiuri deosebite. Este vorba de ‘colindul crailor’. Deja turiştii care vin aşteaptă să vină craii în seara de Crăciun. Totodată, avem produse tradiţionale specifice Văii Jiului, ceea ce îi face pe cei care au venit o dată, de obicei să revină în Straja.
Reporter: Toate cele nouă pârtii din staţiune sunt funcţionale, inclusiv cea mai lungă care măsoară zece kilometri. Accesul în staţiune se face cu telegondola care pleacă din Lupeni, iar în staţiune funcţionează patru instalaţii de telescaun, printre care una dată în folosinţă chiar sâmbătă şi şase teleschiuri. Dacă veniţi cu maşina e bine să stiţi că accesul în staţiune e restricţionat pentru autoturisme, dar aveţi la dispoziţie 800 de locuri de parcare la staţia de îmbarcare a telegondolei./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 decembrie)