Rador: Şansele lui Boris Johnson de a deveni noul prim-ministru al Marii Britanii au scăzut considerabil în urma unui scandal în familie

În urma unui scandal domestic, popularitatea lui Boris Johnson – principalul candidat la funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi implicit prim-ministru britanic – a scăzut la jumătate chiar înainte de ultimul tur al alegerilor.

Vinerea trecută în zorii zilei, Johnson s-a certat zgomotos cu partenera sa de viaţă Carrie Symonds, care este cu 24 de ani mai tânără decât el. În locuinţa lor din sudul Londrei scandalul a izbucnit după ce politicianul de 55 de ani a vărsat vin roşu pe canapea. Au urmat reproşurile prietenei, care l-a somat să plece din casă. În timpul scandalului partenerii și-au aruncat nu doar vorbe, dar şi obiecte grele unul către celălalt. Zgomotosul eveniment i-a deranjat pe vecinii lui Johnson, care au chemat poliţia, dar au şi înregistrat discuţiile celor doi, iar fișierul audio a fost transmis publicaţiei britanice The Guardian.

Scandalul nu s-a aplanat nici până luni, în primul rând din cauza tăcerii fostului ministru de externe. Johnson nu a declarat nimic sâmbătă cu ocazia forumului conservatorilor la Birmingham, și nici de atunci nu a dorit să declare nimic despre cele întâmplate. La mitingul electoral cunoscutul jurnalist Iain Dale a insistat să smulgă măcar o opinie despre scandal, însă candidatul la funcţia de prim-ministru a repetat că oamenii nu sunt interesaţi de viaţa sa privată, ci de opţiunile sale politice. Contracandidatul lui Johnson, actualul ministru de externe Jeremy Hunt a publicat ieri un articol în cotidianul The Time şi a oferit un interviu pentru emisiunea de dimineaţă a canalului de televiziune ITV (Good Morning Britain) unde l-a calificat ca „laş” pe Boris Johnson pentru că evită să vorbească deschis despre problemele lui şi a spus că refuză să participe la o dezbatere televizată cu acesta.

Cei 160 de mii de membri al Partidului Conservator vor primi buletinele de vot între 6 şi 8 iulie, iar dezbaterea televizată dintre cei doi candidaţi este programată pentru data de 9 iulie (când mulţi deja şi-au putut exprima votul). Hunt a subliniat că problemele personale ale lui Johnson sunt „irelevante”, însă un politician nu poate să se ascundă de electoratul său şi trebuie să răspundă la toate întrebările. Pe de altă parte, Hunt a spus că Marea Britanie se află într-o criză constituţională şi pe el l-ar interesa soluţia propusă de predecesorul său pentru adoptarea în parlament a acordului negociat cu Uniunea Europeană, fără de care ieşirea Regatului Unit din UE nu este posibilă.

Boris Johnson a fost ales de două ori primarul general al Londrei, a fost unul dintre principalii susţinători ai Brexit-ului în timpul campaniei pentru referendumul din 2016, iar după victoria (la limită) a celor care au dorit ieşirea din UE şi în urma demisiei guvernului condus de David Cameron a devenit ministru de externe în cabinetul Theresei May, funcţie din care şi-a dat demisia pentru că nu a fost de acord cu premierul în problema Brexit-ului. În cariera sa politică nu acesta este primul scandal care i-a umbrit activitatea. Presa britanică a relatat că mai de multe ori a avut relaţii extraconjugale, iar ca şi corespondent al ziarelor The Daily Telegraph şi Spectator a fost criticat pentru că informaţiile sale erau inexacte şi sursele nesigure. În calitate de politician a fost acuzat de mai multe ori de manifestări rasiste şi sexiste.

Indicele de popularitate al lui Boris Johnson s-a schimbat dramatic în urma dezvăluirilor din The Guardian. I-a scăzut susţinerea în rândul membrilor Partidului Conservator, iar la nivel naţional a ajuns în urma lui Jeremy Hunt. Chiar dacă va câştiga duelul cu Jeremy Hunt pentru şefia partidului şi a guvernului, este posibil ca victoria să-i fie de scurtă durată. Presa britanică scrie că membrii Partidului Conservator care nu sunt de acord cu aşa numitul hard Brexit (ieşire fără înţelegere) ar putea să susţină o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Johnson.

Székely Ervin, Rador