Recep Tayyip Erdogan a explicat de ce Turcia a achiziţionat sisteme S-400 de la Rusia

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara intenționează să utilizeze sistemele rusești C-400 în cazul în care țara sa va fi atacată, anunţă Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
„Dacă va fi nevoie, vom avea toate motivele să le folosim (face referire la sistemele de rachetele S-400 – nota postului RUSSIA TODAY). Dacă cineva ne va ataca, atunci vom utiliza aceste sisteme de apărare antiaeriană, de aceea facem o astfel de investiție”, a susţinut Erdogan, fiind citat de publicaţia „Yeni Safak”.
Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a precizat în direct la postul de televiziune TRT că relațiile dintre SUA și Turcia, în urma livrărilor de sisteme ruseşti de rachete S-400, au devenit mai puţin tensionate, după summitul liderilor statelor G20 din Japonia.
Pe 20 iunie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul va lua în considerare toate opțiunile de sancționare a Turciei în legătură cu acordul semnat de Ankara și Moscova privind aprovizionarea de sisteme de rachete ruseşti S-400.
Politologul rus Eduard Lozanski susţinea, într-un interviu acordat Agenţiei de presă NSN, că există probabilitatea ca Washingtonul să impună sancțiuni împotriva țărilor terțe din cauza livrărilor sistemelor de rachete ruseşti S-400./vdraguta/pvelisar

(www.russian.rt.com – 10 iulie)