Uniunea Europeană adoptă măsuri financiare pentru un Brexit „fără acord”

Consiliul Uniunii Europene a aprobat marți măsurile de contingenţă privind execuţia bugetară şi finanţarea bugetului Uniunii Europene pentru anul 2019, în ipoteza unui Brexit fără acord. Scopul măsurilor financiare extraordinare este de a nu se diminua suma din buget alocată celor 27 de state membre.

Comunicatul dat în acest caz subliniază: „scopul măsurilor este de a atenua impactul unui scenariu ‘fără acord’ asupra finanţării într-o gamă largă de domenii, precum cercetarea şi agricultura”. Pe de altă parte, documentul adaugă că „măsurile convenite astăzi urmăresc să menţină neschimbate cotele relative ale statelor membre ale UE27 în ceea ce priveşte finanţarea bugetului UE pentru anul 2019”.

Consiliul Uniunii Europene doreşte să-i protejeze pe beneficiarii fondurilor europene indiferent dacă aceștia trăiesc pe teritoriul Regatului Unit sau în alte ţări ale UE. Astfel aceste măsuri vor permite Uniunii Europene să efectueze plăţi către persoane, organizaţii şi alte entităţi, beneficiari din Regatul Unit, pentru contracte semnate şi decizii luate înainte de data retragerii, atât timp cât Regatul Unit va continua să îşi plătească contribuţia convenită la bugetul UE pentru 2019 în cazul unui no deal Brexit.

Parlamentul European şi-a dat aprobarea cu privire la acest cadru de măsuri de contingenţă la data de 17 aprilie 2019. Specialişti ai politicilor din diferite domenii ale ţărilor membre au stabilit că scenariul „fără acord” nu afectează principiul de bază conform căruia cele 27 de ţări comunitare şi Regatul Unit trebuie să-şi onoreze angajamentele pe care și le-au asumat împreună. Măsurile stabilite ieri vor fi în beneficiul persoanelor şi entităţilor din Marea Britanie şi vor evita eventualele întreruperi ale finanţării din partea UE pentru alţi beneficiari, a declarat Mika Lintilä, ministrul finanţelor din Finlanda, statul care deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. În sensul măsurilor de contingenţă:

  • Regatul Unit ar trebui să confirme în scris că va contribui la finanţarea bugetului UE pentru 2019, astfel cum a fost adoptat;
  • ar trebui să accepte controalele şi auditurile necesare pentru programele şi acţiunile UE şi ar trebui să facă prima plată la bugetul UE pentru perioada ulterioară retragerii sale.

Numai prin întrunirea acestor condiţii s-ar menţine eligibilitatea Regatului Unit şi a entităţilor stabilite în Marea Britanie pentru finanţarea bugetului UE pentru anul 2019.

În afară de cele amintite, măsurile de contingenţă fac posibil ca beneficiarii fondurilor europene care s-au stabilit în ţările UE şi a căror eligibilitate depinde de calitatea de membru în UE a Regatului Unit, să beneficieze de alocaţii, dacă actele juridice, contractele şi hotărârile aferente au fost semnate înainte de ieşirea Marii Britanii din UE. Acest cadru de contingenţă ar înceta însă să se aplice, dacă Regatul Unit întrerupe plăţile sau  în cazul în care, în timpul auditurilor, sunt observate deficienţe semnificative.

Măsurile adoptate ieri nu aduc atingere unui eventual acord care ar urma să fie negociat în cazul scenariului „fără acord” referitor la un decont financiar între UE şi Regatul Unit şi care ar trebui să acopere toate obligaţiile reciproce care decurg din calitatea Regatului Unit de ţară membră a Uniunii Europene.

După cum este cunoscut în şedinţa sa din 11 aprilie, Consiliul Uniunii Europene – la cererea Regatului Unit – s-a prelungit termenul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 31 octombrie. Termenul iniţial era 29 martie, care a mai fost fost prelungit o dată.

Székely Ervin, Rador