NATO finalizează actualizarea sistemului defensiv Aegis din România

NATO a anunţat vineri finalizarea (modernizării) sistemului său de apărare împotriva rachetelor balistice din România, determinând un răspuns din partea Rusiei.
Un sistem de apărare de mare altitudine (THAAD), dislocat temporar la baza aeriană Deveselu din România, cât s-au făcut modernizări aici, va fi demontat şi dislocat în altă parte, se arată într-un comunicat al NATO.
Noua facilitate Aegis Ashore va urmări potenţialele ameninţări din partea unor ţări non-NATO.
Rusia şi-a manifestat îngrijorarea privind capacitatea sistemelor antirachetă americane din Europa de a lansa rachete de croazieră Tomahawk. Deşi lansarea acestor rachete este interzisă în temeiul Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), Statele Unite au părăsit oficial tratatul la 2 august.
Rapoartele arată că răspunsul defensiv al Rusiei la sistemul Aegis, cunoscut sub numele de Poliment-Redut, este incomplet, şi tot rapoartele sugerează că întârzierile în curs în punerea în funcţiune a fregatei Admiral Gorshkov privesc sistemele de apărare şi antirachetă ale navelor.
Sistemul Poliment dispune de patru antene pentru a urmări 16 ţinte în acelaşi timp, în timp ce sistemul Redut are patru sau opt sisteme de lansare verticală care pot lansa un sortiment de rachete care au o rază de aproximativ 93 de mile. Testările au fost oprite, deoarece rachetele cu rază lungă eşuează după trei secunde de zbor.
Ca răspuns la sistemul Aegis Ashore din România, Rusia a desfăşurat, în martie, escadrile de bombardiere în zona Crimeii, potrivit lui Viktor Bondarev, şeful Comitetului de Apărare şi Securitate al Consiliului Federaţiei Ruse.
„Desfăşurarea sistemelor de apărare antirachetă americane în România a venit ca o provocare majoră, iar ca răspuns Ministerul rus al Apărării a luat decizia de a disloca bombardiere purtătoare de rachete de rază lungă de acţiune Tupolev Tu-22M23, la baza aeriană Gvardeyskoye [în Crimeea anexată de ruşi]. Această mişcare a schimbat drastic echilibrul de forţe în regiune”, a declarat Bondarev, la acea vreme.
UPI (SUA), 9 august 2019 – Autor: Ed Adamczyk
Traducerea: Cristina Zaharia