Premiul Nobel pentru Economie recompensează lupta împotriva sărăciei în lume

Premiul Nobel pentru Economie le-a fost decernat franco-americancei Esther Duflo şi americanilor Abhijit Banerjee şi Michael Kremer pentru studiile lor asupra reducerii sărăciei în lume. Lucrările realizate de cei trei laureaţi „au introdus o nouă abordare (experimentală) pentru obţinerea unor răspunsuri fiabile privind cea mai bună modalitate de reducere a sărăciei în lume”, a anunţat la Stockholm, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe, Göran Hansson.
La mijlocul anilor ’90, Michael Kremer, profesor la Universitatea Harvard, a „demonstrat în ce măsură poate funcţiona această abordare pentru testarea diverselor intervenţii susceptibile să amelioreze rezultatele şcolare din vestul Kenyei”, explică Academia. Ulterior, soţii Abhijit Banerjee şi Esther Duflo au realizat studii similare despre alte probleme şi din alte ţări. Metodele lor de cercetare experimentală domină acum economia dezvoltării. Esther Duflo, 46 ani, profesoară de economie la Massachusetts Institute of Technology (MIT) unde profesează şi soţul ei, este una din economistele cele mai celebre din lume, în special în SUA. Recompensată în 2010 cu medalia John Bates Clark, ea devine abia a doua femeie laureată a Premului Nobel pentru Economie. Activitatea sa ştiinţifică a determinat alegerea sa, în 2013, drept consilieră a preşedintelui Barack Obama pe probleme de dezvoltare.
Cea mai recentă distincţie Nobel, „premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel”, a fost creată în 1968, cu ocazia celei de-a 300-a aniversare a Băncii Suediei. Fiecare Nobel constă dintr-o medalie de aur, o diplomă şi un cec de nouă milioane de coroane suedeze (aproximativ 830.000 de euro)./abuzoian

(www.lesoir.be – 14 octombrie)