Furt de un miliard de euro în Castelul din Dresda

Bijuterii antice, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro au fost furate din sala faimoaselor „grosse gewoelbe” (bolți verzi) a castelului din Dresda. Poliția a confirmat faptul, însă hoții au fugit. Potrivit revistei Bild, acesta este cel mai mare furt de artă din istoria postbelică.

Hoții au luat cu ei trei seturi de diamante și brilante: două alcătuite din aproximativ 37-40 de piese, al treilea din 20. Bijuteriile fac parte din tezaurul lui August cel Puternic, prințul elector de Saxonia. Anchetatorii au explicat că, camera video internă a filmat două persoane, dar că numărul autorilor furtului ar putea fi mult mai mare.

”Acestea sunt bijuterii neprețuite – a explicat directoarea colecției artistice de stat, Marion Ackermann – nu există o valoare financiară pentru astfel de bijuterii, valoarea este o categorie cu care nu lucrăm ”. De fapt, în cazul bijuteriilor din cunoscuta Cameră Verde se face o distincție între „valoarea materială” și cea „istorică și artistică”.

https://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/Furto-da-un-miliardo-di-euro-nel-castello-di-Dresda-Germania-b6468a9c-35f6-43b1-9ff7-fb3eafd1aaac.html

Traducerea: Cătălina Păunel

RADOR – 25 noiembrie