Laura Codruţa Kövesi a fost audiată pentru prima dată în calitate de șefă a Parchetului European, în Comisia LIBE

Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, a fost audiată astăzi pentru prima dată în această calitate, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European. Ea a declarat, în faţa eurodeputaţilor, că odată ce instituţia pe care o conduce va deveni operaţională, aceasta va trebui să se concentreze pe investigarea fraudelor săvârşite la nivel înalt, dar şi pe recuperarea prejudiciilor. Laura Codruţa Kövesi a mai susţinut că este nevoie şi de prevenţie şi a subliniat că pentru combaterea eficientă a corupţiei trebuie să existe un set comun de cerinţe, printre care independenţa justiţiei şi o legislaţie eficientă:
Laura Codruța Kövesi: Pe baza experienței mele în lupta anticorupție la nivel înalt și împotriva fraudelor financiare, știu că ne vom confrunta cu oameni puternici și periculoși. La acest motiv doresc ca Parchetul European să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii să aibă încredere. Sarcinile sale principale vor fi efectuarea de investigații penale, consolidarea cooperării dintre statele membre și recuperarea daunelor.
Realizator: Parchetul European urmează să-şi înceapă activitatea anul viitor – precizează corespondenta RRA la Bruxelles, Amalia Bojescu./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie