Decizii luate în şedinţa de guvern

Cabinetul Orban a citit, astăzi, în primă lectură, o serie de proiecte de acte normative privind reorganizarea unor ministere, între care cele referitoare la externe şi la educaţie. Premierul a precizat că reorganizarea Ministerului de Interne şi a celui al Apărare va dura mai mult, pentru că este nevoie şi de avizul CSAT. Guvernul a mai adoptat, astăzi, şi o Ordonanţă de Urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989.

Reporter: Andrei Şerban – Guvernul dorește desființarea Institutului Revoluției Române din decembrie 1989, al cărui președinte este fostul șef al statului, Ion Iliescu, pentru că activitatea Institutului, de la înființare și până în prezent, s-a dovedit irelevantă, în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat.

Guvernul a mai aprobat și Ordonanța de Urgență prin care amână, pentru 1 aprilie 2020, data de la care cetățenii sunt obligați să cumpere cartele telefonice Prepay, cu buletinul. Această amânare a fost necesară pentru că trebuie să se soluționeze acțiune Avocatului Poporului care a atacat la Curtea Constituțională, ordonanța Guvernului care obligă cetățenii să cumpere aceste cartele cu buletinul, de la 1 ianuarie 2020. Miniștrii au mai adoptat astăzi și o hotărâre de guvern prin care se mărește acciza la mia de țigarete de la 483 de lei, la 503 de lei./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 decembrie