Evenimente omagiale la 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

Pe mai multe clădiri din ţară va fi proiectat portretul poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc, astăzi, 170 de ani. La Iaşi, unde marele poet a locuit în două perioade ale vieţii sale, va avea loc, astăzi, un eveniment omagial.
Reporter: Personalități culturale, autorități locale, dar și iubitori ai poeziei lui Mihai Eminescu se vor întâlni, la ora 12:00, în Parcul Copou, unde se află celebrul tei al lui Eminescu, un bust al marelui poet dar și muzeul care îi poartă numele. La statuia poetului vor fi depuse jerbe de flori și vor fi rostite alocuțiuni. Momentul va fi urmat de un spectacol de muzică și poezie, la Casa de Cultură din incinta parcului, la care vor fi invitați scriitori din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina. La Muzeul Mihai Eminescu va fi inaugurată o expoziție dedicată societății culturale Junimea, al cărei membru a fost și marele poet. Pentru a marca data de 15 ianuarie va fi expus pentru public, doar pentru o zi, ceasul de aur cu trei capace pe care Mihai Eminescu l-a primit, de la tatăl său, în 1881. Numele lui Mihai Eminescu se leagă de capitala Moldovei în două perioade, la Iaşi a fost director al Bibliotecii Centrale și mai apoi revizior școlar, aici l-a cunoscut pe Ion Creangă și a trăit povestea de iubire cu Veronica Micle și tot aici a scris unele dintre cele mai frumoase poezii ale sale.
Realizator: În capitală, la Ateneul Român, va avea loc o sesiune festivă dedicată Zilei Culturii Naţionale. Manifestarea se va încheia cu un moment eminescian susţinut de actorul şi poetul Dorel Vişan, directorul Teatrului “Lucian Blaga” din Cluj, care este şi invitatul, de astăzi, al „Apelului Matinal”, la ora 08:30. Pe tot parcursul zilei, Radio România Actualităţi va transmite, în emisiunile şi radiojurnalele sale, aspecte de la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale./cmorozanu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 ianuarie