Preşedintele János Áder l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze Ungaria

Cu ocazia Congresului Eucharistic Internaţional, preşedintele Ungariei, János Áder, a fost primit de Suveranul Pontif într-o audienţă la Vatican.
János Áder a declarat presei că a sosit la Vatican cu intenţia de a-l invita şi convinge pe Sfântul Părinte să participe la congresul eucharistic care va fi organizat în perioada 13-20 septembrie în Ungaria. Unul dintre argumentele lui János Áder a fost acela că se vor împlini 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Ungaria şi Vatican, care au fost reluate cu 30 de ani în urmă. János Áder a amintit faptul că au trecut 25 de ani de când Ungaria nu a mai primit vizita unui conducător al Bisericii Catolice, ultima vizită fiind cea a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, în anul 1996. János Áder a subliniat în cadrul întâlnirii că vizita Papei Francisc de anul trecut la Şumuleu-Ciuc s-a bucurat de un mare succes în rândul credincioşilor, exprimându-şi convingerea că enoriaşii din Ungaria îl vor primi cu aceeaşi dragoste.
Cu ocazia acestei audienţe, Papa Francisc a dat de înţeles că doreşte cu drag să vină în vizită. „Nu putem lua acest lucru drept un angajament sută la sută, dar este mai mult decât o declaraţie de curtoazie în legătură cu invitaţia” – a afirmat János Áder. Preşedintele Ungariei a relatat şi despre faptul că în cadrul audienţei papale s-a discutat pe larg şi despre îndemnul papal dat publicităţii cu câteva zile în urmă privind Amazonia, în care se subliniază responsabilitatea noastră faţă de creaţia divină, mai cu seamă faţă de păstrarea rezervelor de apă şi protejarea apelor naturale. Cei doi interlocutori au împărtăşit opinia potrivit căreia secolul 20 a fost secolul resurselor de petrol, iar secolul 21 este deja secolul apei, acest aspect urmând să se accentueze în viitor. În această ordine de idei, una dintre cele mai mari provocări pentru omenire şi pentru fiecare ţară în parte este modul în care se va putea gestiona cantitatea şi calitatea corespunzătoare a apei pentru populaţie – a arătat preşedintele Ungariei.
János Áder l-a informat pe Sfântul Părinte despre programul „Hungary Helps”, destinat ajutorării creştinilor persecutaţi. Răspunzând unei întrebări, János Áder a apreciat că între Ungaria şi Sfântul Scaun nu există controverse, dar există teme care necesită reflecţii în comun din partea ambelor părţi./ademeny/cvanatoru

MTI (15 februarie)