Moştenitorii României muzicale, recital la Sala Radio

Unul dintre cei mai buni tineri violoncelişti la nivel mondial poate fi ascultat în primul recital pe care îl susţine la Bucureşti, miercuri, 4 martieValentin Răduţiu vine însoţit de pianistul suedez Per Rundberg, alături de care a înregistrat mai multe discuri, printre care şi cel cu integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de George Enescu.

Recitalul este organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera care continuă astfel, pentru al treilea an consecutiv, proiectul Moştenitorii României muzicale.

În recitalul de la Sala Radio (ora 19:00) violoncelistul Valentin Răduţiu şi pianistul Per Rundberg prezintă un program care cuprinde Sonata op. 19 în sol minor de Serghei Rahmaninov, Variaţiuni de Bohuslav Martinu pe o temă de Rossini şi o transcripţie-surpriză după Languir me fais de George Enescu din ciclul Şapte cântece pe versuri de Clément Marot.

După recital, Valentin Răduţiu va oferi autografe pe albumul Vara magică, apărut la finalul anului trecut la Editura Casa Radio, unde interpretează Concertul op. 104 de Antonin Dvorak, alături de Orchestra Naţională Simfonică condusă de Cristian Măcelaru, înregistrare dintr-un concert susţinut la Ateneul Român în august 2018.

Valentin Răduţiu: „Mă simt foarte onorat să cânt în cadrul proiectului Moştenitorii României muzicale. Radio România Muzical m-a prezentat cu cuvinte de apreciere care, într-adevăr, înseamnă ceva pentru mine şi mă bucur că se simte, cred, şi eu simt, desigur, că am construit această relaţie cu Radio România. Am urmărit această legătură cu lumea muzicală din România în ultimii ani şi poate aşa cum simt eu o apropiere deosebită de ea, simte şi România într-un fel faţă de mine.” (fragment dintr-un interviu acordat lui Ştefan Costache – Radio România Muzical)

Valentin Răduţiu (33 ani) este născut la München din părinţi români. Tatăl său, emigrat în 1979, în timpul unui turneu în Germania cu Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca, a devenit ulterior violoncelist în celebra orchestră a Radiodifuziunii Bavareze din München. Valentin Răduţiu a început studiul violoncelului cu tatăl său, apoi a continuat la Viena, Salzburg şi Berlin, alături de violoncelişti celebri: Clemens Hagen, Heinrich Schiff şi David Geringas. Valentin Răduţiu este câştigător al unor foarte importante concursuri internaţionale, printre care premiul al doilea la Concursul internaţional George Enescu, ediţia 2011. În acelaşi an, primea şi premiul pentru muzică al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai semnificative pentru tineri muzicieni. Valentin Răduţiu a apărut în calitate de solist alături de cele mai mari orchestre din Germania, a evoluat în concerte atât în Europa, cât şi în Asia. În prezent este violoncelist principal al Deutsches Symphonie-Orchester din Berlin, una dintre cele mai importante din Germania.

Recent, Valentin Răduţiu a reprezentat România cu două apariţii în cadrul festivalului Europalia de la Bruxelles, evoluând în concertul de deschidere alături de membrii ansamblului RARO şi într-un recital susţinut cu Per Rundberg, evenimente care s-au bucurat de mare succes. Valentin Răduţiu cântă pe un instrument Francesco Ruggieri construit în 1686 la Cremona.

O deja bogată discografie jalonează cariera lui Valentin Răduţiu: 7 albume apărute la case germane importante, ultimul, lansat în iunie 2019, fiind nominalizat la premiile ICMA. Printre aceste discuri regăsim integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de George Enescu şi un inedit album de jazz. Editura Casa Radio a publicat în 2019 discul pe care violoncelistul urmează să acorde autografe după recital.

Partenerul de recital al lui Valentin Răduţiu este de mulţi ani pianistul suedez Per Rundberg. S-au cunoscut la Universitatea Mozarteum din Salzburg în urmă cu aproape 20 ani. Printre partenerii de muzică de cameră ai lui Per Rundberg se regăsesc şi alte nume rezonante – Dietrich Fischer Dieskau, Julian Rachlin, Martin Grubinger. Per Rundberg a evoluat ca solist alături de orchestre de prim rang din Europa.

Moştenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, îşi propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii şi excepţionalii muzicieni ai României, artişti care desfăşoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are şansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil şi cu o durată de o oră, fără pauză.

În 2020, pe lângă recitaluri, Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera iniţiază şi Bursa Moştenitorii României muzicale, pentru tineri muzicieni (16-24 ani).

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profesionişti din toate vocaţiile, este o reţea globală de lideri care acţionează pentru a contribui la comunităţile din întreaga lume şi a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură susţinerea financiară a proiectului Moştenitorii României muzicale şi promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educaţională şi inspiraţională. Toate fondurile strânse de Rotary Club Pipera prin evenimente servesc exclusiv pentru onorariul artiştilor şi a unei părţi din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susţinerea proiectului, prin donaţii.

Biletele pentru recitalul din 4 martie sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio nu sunt valabile.