Continuă disputele pe marginea proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Continuă și astăzi disputele pe marginea legii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, deși documentul a fost respins acum două zile de Senat, ca for decizional. PSD anunță că va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după declarațiile șefului statului pe acest subiect.
Pe de altă parte, liberalii le solicită celor de la PSD și UDMR să rupă ceea ce au numit „frăția intereselor de partid”.
Reporter: Alina Stănuță – Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunță că formațiunea sa va depune plângere la CNCD împotriva președintelui Klaus Iohannis pentru „instigare la ură pe baza răspândirii de informații false în legătură cu proiectul de lege de autonomie a Ţinutului Secuiesc”. Totodată, Marcel Ciolacu cere comisiilor parlamentare de control SRI și SIE să se întrunească săptămâna viitoare şi să convoace șefii serviciilor pentru a prezenta un raport oficial asupra informațiilor enunțate în spațiul public de președintele Klaus Iohannis. Şeful statului a acuzat PSD că a ajutat UDMR să treacă tacit acest act normativ prin Camera Deputaților. Marcel Ciolacu, liderul Camerei Deputaților, îi reproșează președintelui într-un comunicat de presă că prin declarațiile sale a vrut să acopere incompetența guvernului PNL, pe care îl conduce și care nu vine cu un plan de redresare a economiei în această perioadă grea provocată de pandemia de coronavirus.
Pe de alta parte, liderul deputaților PNL, Florin Roman, consideră că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă prețul trocului politic între PSD și UDMR pentru ca Uniunea să susțină și să voteze o moțiune de cenzură împotriva guvernului liberal.
Adoptarea tacită a acestui proiect controversat la Camera Deputaților a fost posibilă ca urmare a refuzului majorității PSD din conducerea camerei de a aduce acest punct de pe ordinea de zi mai în față, pentru a fi respins – spune Florin Roman. Detaliile de procedură invocate de liderii PSD sunt doar „perdele de fum care încearcă să acopere adevărata miză a înțelegerii politice între PSD și UDMR: susținerea și votarea unei moțiuni de cenzură inițiate de PSD, semnată și susținută de UDMR.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 mai)