Conte: „Nu putem aștepta descoperirea unui vacin, din 15 iunie se redeschid teatrele și cinematografele”

„Ne confruntăm cu un risc calculat și conștientizăm faptul că ar putea crește din nou curba epidemiologică”, a declarat premierul italian Giuseppe Conte la conferința de presă de la Palatul Chigi, susținută sâmbătă seara. „Trebuie să îl acceptăm, altfel nu vom putea reporni niciodată, ar trebui să așteptăm descoperirea și distribuirea vaccinului, dar nu ne putem permite, vom ajunge să avem o pătură socială și productivă extrem de deteriorată”, a adăugat primul ministru italian. „În această etapă, dialogul cu instituțiile și cu autoritățile locale vor fi importante: vor trebuie să își asume responsabilitatea. Am implementat fluxuri de informație pentru a ne menține mereu informați și pentru a interveni asupra cazurilor și locurilor circumscrise. Regiunile vor colabora cu noi pentru respectarea tuturor măsuri de siguranță. Le-am implicat în elaborarea de măsuri și vom supraveghea împreună”, a mai declarat Giuseppe Conte.
„Sunt conștient că decretul de lege de relansare economică, în ciuda celor 55 de miliarde de euro, nu va fi soluția tuturor relelor, dar întindem o mână de ajutor. Cu acest pachet de măsuri, construim un pod care să limiteze impactul crizei”, a afirmat Conte.
„De luni ne vom deplasa în interiorul propriei regiuni fără nicio restricție, prin urmare sunt eliminate auto-certificările. Vom putea merge oriunde dorim: în magazine, la munte, la mare. Și se reia viața socială. Rămâne interdicția de a ieși pentru persoanele pozitive la virus și pentru persoanele aflate în carantină sau care prezintă simptome. Rămâne în continuare interdicția de a crea adunări. În acest stadiu, însă, va trebui respectată oricum distanța de un metru. Vă recomandăm să purtați mască, în unele cazuri va fi obligatorie. De la o regiune la alta ne putem deplasa din motivele deja cunoscute. Deplasările inter-regionale sunt limitate până pe 3 iunie. Dacă datele continuă să fie încurajatoare, vom putea să ne deplasăm din nou în toată Italia, fără limitări. Din 3 iunie vom putea călători în Uniunea Europeană fără carantină”, a declarat premierul Conte.
„Începând cu 3 iunie, va fi posibilă deplasarea și în statele UE fără carantină pentru cei care ajung în Italia. Acest lucru va favoriza, de asemenea, reluarea turismului”, a explicat premierul, iar „din 15 iunie cinematografele, teatrele vor fi redeschise și vor fi disponibile pentru copiii noștri o serie de oferte și activități recreative. Regiunile vor putea extinde aceste măsuri și, dacă este necesar, să le restricționeze”, a mai spus Conte în timpul conferinței de presă.
Totodată, Conte a mai anunțat că în următoarele zile va începe testarea aplicației despre care s-a vorbit atât de mult în săptămânile trecute. „Au fost achiziționate teste pentru 150.000 de persoane și suntem disponibili să achiziționăm alte 150.000, iar în urmîtoarele zile va începe și experimentarea aplicației Immuni”.
Premierul a vorbit despre o „stare de urgență grea, care ne absoarbe pe toți, dar acesta nu este momentul să respirăm ușurați, nu ne putem permite să ne oprim. Trebuie să activăm economia din țara noastră. Acum ne vom dedica neobosit decretului de simplificare. Scopul este clar: să facem niște pași administrativi mai rapid și mai transparent. Imediat după aceea, vom începe să planificăm intervenții mai ample, investind în Italia pe care o dorim: mai ecologică, mai digitală, mai incluzivă”.
”Dincolo de discuțiile politice, trebuie să ne concentrăm pe obiectivele care trebuie atinse. Nu ne putem distrage atenția”, a mai spus Conte.
„În ceea ce privește politica industrială, este clar că trebuie să intervenim în două aspecte, în special: forța noastră în UE este țesătura IMM-urilor. Ce este mic este frumos, dar dacă ceea ce este mic este consolidat, este și mai frumos. Deci, primul lucru este să încercăm să consolidăm aceste organisme mici și să favorizați capitalizarea lor. În decretul de relansare economică există multe beneficii pentru IMM-uri, nu cred că au fost cumulate vreodată atât de multe într-un decret”, a explicat Conte.
„Este clar că tentația de a cădea în circuitele criminale, în cămătărie, este mare pentru cei care nu pot accesa canalele oficiale. Este preocuparea mea și a guvernului. Monitorizăm fluxurile, vorbind cu liderii, nu ne vom resemna: am pregătit o garanție substanțială a Statului, în decretul de relansare există împrumuturi nerambursabile. Trebuie să ne asigurăm că banii ajung în buzunarele cetățenilor”.
Conte a vorbit și despre reluarea campionatelor de fotbal și ale altor sporturi: „Fotbalul este un subiect care duce la multe provocări. Ministrul Spadafora este foarte responsabil, la fel ca întregul Guvern. Condițiile pentru reluarea campionatului trebuie îndeplinite, dar nu numai fotbalul trebuie să își reia activitatea. Trebuie să existe condiții de maximă siguranță. Pentru a avea o dată precisă trebuie să avem niște garanții suplimentare, care în acest moment nu există”, a concluzionat premierul Giuseppe Conte./oavram/atataru

(https://www.lastampa.it – 16 mai)