Proteste de amploare în SUA

Zeci de mii de americani au ieşit în stradă, în capitala Washington şi în alte oraşe, pentru a protesta faţă de rasism şi brutalitatea forţelor de ordine. A fost cea de-a 12-a zi de manifestaţii cauzate de moartea afro-americanului George Floyd şi cea mai mare mobilizare de până acum a protestatarilor.

Reporter: Zeci de mii de demonstranţi au inundat străzile capitalei federeale şi ale altor mari oraşe din SUA, într-o uriaşă mobilizare împotriva brutalităţii poliţiei şi nedreptăţilor rasiale.

Începute ca revolte spontane împotriva violenţei poliţiei după uciderea afro-americanului George Floyd, demonstraţiile din întreaga Americă s-au transformat ieri într-o mişcare naţională de masă împotriva rasismului sistemic, mişcare marcată mai mult de hotărâre decât de furia străzii. Demonstranţii cer reforma sistemului poliţienesc.

În Washington DC, în preajma Pieţei Lafayette, de vizavi de Casa Albă, evenimentele au dat mai mult sentimentul unui festival muzical, cu gustări şi măşti de vânzare, inscripţionate cu ultimele cuvinte rostite de George Floyd, în vreme ce poliţistul alb îl ucidea încet, asfixiindu-l cu genunchiul aşezat pe gâtul afro-americanului. „Nu pot să respir” au fost ultimele cuvinte ale lui Floyd.

Multe grupuri de demonstranţi s-au îndreptat către Casa Albă, care a fost fortificată cu garduri noi şi bariere. Preşedintele Trump, care a ordonat autorităţilor luni să reprime revoltele, nu a avut evenimente publice. Demonstraţiile s-au extins însă şi la staţiunea sa de golf, din Doral, Florida, unde s-au adunat aproximativ o sută de protestatari./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iunie