THE NEW YORK TIMES: Puseul pandemiei din România depășește 1.000 de cazuri noi zilnice

Infectările cu coronavirus din România au crescut la un număr-record de 1.030 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernul miercuri, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras semnalul de alarmă în privința unor puseuri de pandemie în Europa de Sud și în Balcani.
România a confirmat 40.163 de cazuri incluzând 2.101 decese de la izbucnirea pandemiei în februarie.
Guvernul a extins o stare de alertă adoptată pe 15 mai cu încă 30 de zile, până la jumătatea lui august.
Avântul prins de pandemie luna aceasta în România se datorează în parte unui vid legislativ care a permis ca mii de indivizi infectați să plece din spitale sau să nu fie tratați deloc.
Curtea Constituțională a hotărât la începutul lui iulie că guvernul nu poate spitaliza sau izola oameni pe baza ordonanțelor executive, ci doar pe a unei legi adoptate de parlament, care a intrat în vigoare marți.
Săptămâna aceasta ministrul sănătății Nelu Tătaru a avertizat că, dacă situația se agravează, guvernul ar putea plasa în carantină zone unde există focare.
„Dacă în vestul Europei boala a ajuns cu siguranță sub control, mai avem încă tendințe îngrijorătoare în sudul Europei și Balcani, așadar încă n-am ieșit la liman în spațiul european”, a declarat miercuri șeful OMS pentru programe de urgență, Mike Ryan.
„Necesită vigilență continuă.”
Articol de Luiza Ilie, editat de Jon Boyle și Andrew Cawthorne
https://www.nytimes.com/reuters/2020/07/22/world/europe/22reuters-health-coronavirus-romania.html
THE NEW YORK TIMES (SUA), 22 iulie 2020 (Reuters)
Traducere: Andrei Suba