Economia Marii Britanii este grav afectată în urma măsurilor luate în timpul epidemiei de coronavirus

Realizator: Dimensiunea crizei economice cauzată de pandemie este nemaivăzută pe timp de pace în Marea Britanie. Oficiul Național de Statistică de la Londra a dat publicității noi cifre care arată cât de grele sunt vremurile, iar criza economică profundă i-a pus și pe mulți români din regat în situații dificile. Numai în primele trei luni de la declararea pandemiei 73.000 de români și bulgari și-au pierdut locurile de muncă. Aura Neag cu detalii de la Londra.
Reporter: În perioada martie-aprilie, adică imediat după declanșarea crizei sanitare, sectoare întregi ale economiei şi-au închis porțile. Din această cauză economia britanică a suferit o contracție de 20,4%, cea mai mare dintre toate economiile dezvoltate.
Ministrul de finanțe Rishi Sunak: Acum câteva luni vorbeam despre faptul că vor veni vremuri grele. Cifrele de astăzi arată că aceste vremuri grele au sosit. Sute de mii de oameni şi-au pierdut deja locurile de muncă și din păcate vor urma și alții, a avertizat ministrul de finanțe britanic. Potrivit Oficiului Național de Statistică, nivelul de ocupare al forței de muncă în Marea Britanie a fost cel mai scăzut din ultimul deceniu în perioada aprilie-iunie a acestui an. Cifrele oficiale oferă detalii și despre situația cetățenilor europeni. În Marea Britanie trăiesc aproximativ patru milioane de cetățeni din cele 27 de state ale Uniunii Europene. Comunitatea românească este a doua ca mărime, după ce a poloneză, cu peste 600.000 de cetățeni români, care trăiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. În aceste statistici, România și Bulgaria sunt prezentate împreună. Astfel, în perioada de vârf a crizei, aprilie-mai-iunie, 73.000 cetățenii români și bulgari și-au pierdut locurile de muncă în Marea Britanie. În aceeași perioadă numărul cetățenilor români și bulgari care aveau un loc de muncă era, cumulat, de 340.000.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 august)