Votul românilor din diaspora la alegerile parlamentare

Realizator: Românii din diaspora care nu votează prin corespondenţă s-ar putea să nu voteze deloc la alegerile parlamentare din decembrie. De teama îmbolnăvirilor tot mai greu de controlat multe state, inclusiv Italia şi Spania, impun restricţii şi recomandă ferm să nu se înfiinteze secţii de votare. Autorităţile de la Bucureşti recunosc că situaţia nu arată deloc bine. La alegerile prezidenţiale de acum un an, aproape un mililon de români au votat în afara ţării.
Reporter: Pe căi diplomatice, oficialii din Marea Britanie au recomandat ferm autorităţilor de la Bucureşti să asigure votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Pentru oficialii din MAE acest mesaj înseamnă că la Londra nu este agreată ideea ca românii stabiliţi în Regat să fie prezenţi fizic în secţii.
Dan Mihalache, ambsadorul României la Londra: Prin votul prin corespondenţă evităm deplasarea la secţiile de votare şi contactul cu persoane necunoscute. Respectăm regula distanţării sociale.
Reporter: Răspunsuri similare au venit şi din partea altor state ca: Malta, Olanda, Canada, Nigeria, Noua Zeelandă, unde autorităţile de la Bucureşti riscă să nu poată organiza alegeri parlamentare nici măcar în sediul misiunilor consulare. Diplomaţii din cadrul MAE fac referiri inclusiv la Spania şi Italia, unde numărul cazurilor de îmbolnăviri creşte. În aceste două ţări, la alegerile prezidenţiale de anul trecut, au votat peste 320.000 de români.
Constantin Mituleţu Buică, preşedintele AEP: Într-adevăr, lucrurile stau rău şi foarte rău pe partea de înfiinţare a secţiilor în afara misiunilor diplomatice, dar şi mai rău că există posibilitatea ca anumite state să ne interzică înfiinţarea de secţii de votare, inclusiv în cadrul misiunilor diplomatice.
Iulian Ivan, reprezentant MAE: Nimeni nu poate la acest moment să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia şi ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată.
Reporter: Singura alternativă pentru românii din diaspora este votul prin corespondenţă, doar că până acum s-au înscris pe site-ul AEP doar 4.600 de români din afara ţării care vor să primească buletinele în plic. La ultimele alegeri, dora 2% din totalul alegătorilor au votat prin corespondenţă, deşi metoda este simplă: după ce se înscriu pe site-ul AEP, cetăţenii români stabiliţi în afara ţării vor primi în plic documentele pentru vot; ca să-şi exprime opţiunea, lipesc un timbru aflat şi el în plic alături de buletinul de vot, ataşează copia unui document de identitate şi îl expediază înapoi în ţară./lazard/pvelisar

 

PRO TV (12 septembrie)