Parlamentarii din comisiile pentru buget au decis eliminarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%

Realizator: Parlamentarii din comisiile de buget au aprobat creșterea pensiilor cu 40%, potrivit legii sistemului public de pensii, în timp ce articolul privind majorarea cu 14% a fost eliminat. Reporterul RRA Alina Stănuță a urmărit dezbaterile din comisii și transmite.
Reporter: Cu 20 de voturi pentru și unul împotrivă, parlamentarii din comisiile pentru buget au decis, la propunerea PSD, eliminarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii, care prevede majorarea acestuia cu 40% de la 1 septembrie. Social-democrații au explicat că sumele pentru această majorare se pot regăsi în măsuri pe care guvernul le poate lua în viitor.
Senatorul social-democrat Marius Budăi, fost ministru al muncii în guvernarea PSD: Avem peste două milioane de persoane forță de muncă neocupată. Nu vă rămâne decât să creați locuri de muncă, creșteţi și salariul minim, pentru că acum salariul minim este sub erodarea dată de inflație.
Reporter: În timpul dezbaterilor din comisie nu au fost prezenți parlamentarii PNL, UDMR sau PMP. Singurul reprezentant al USR, deputatul Claudiu Năsui, a votat împotriva amendamentului PSD și a adus argumente.
Claudiu Năsui: Nicio țară în lumea aceasta nu a crescut veniturile unei întregi categorii de populație, care este și mare, cu 40% de la o lună la alta fără să, nu știu, să fi găsit o resursă extraordinară de petrol, de aur, de ceva. Ce se va întâmpla dacă într-adevăr legea aceasta va intra în vigoare, fie o serie de împrumuturi masive pe pieţele externe, fie împrumuturi masive pe pieţele interne, ceea ce vor genera, evident, inflație şi vor eroda puterea de cumpărare chiar a oamenilor, a pensionarilor pe care încercăm să-i ajutăm.
Reporter: Comisiile au mai decis majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, așa cum este prevăzut în lege, adică din acest an. Într-un comunicat, liderul deputaților PNL, Florin Roman, arată că PDS aruncă în aer finanțele României şi spune că amendamentele propuse înseamnă un total de 65 de miliarde de lei. PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar fără sursă de ,finanțare care pun în pericol stabilitatea economică a României, mai arată acesta în comunicat.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 septembrie)