Senatorii au respins cererea de reexaminare a legii pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon

Senatorii au respins, ieri, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Documentul prevede posibilitatea organizării, la nivel național și local, de manifestări cultural-educative și științifice, pentru conștientizarea semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. Reporterul RRA Alina Stănuță are detalii.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea acestui document, întrucât, arăta șeful statului, adoptarea acestei inițiative a generat numeroase critici. În timpul dezbaterilor din Senat, reprezentantul UDMR, senatorul Fehér László, arăta și el că documentul trebuie respins, întrucât propunerea nu este altceva decât răscolirea trecutului.
Fehér László: Cred că despre trecut ar trebui să discute istoricii noștri. Ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru națiunea română a fost o bucurie imensă, pentru națiunea maghiară și pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriașă. Trecutul este și va rămâne în urma noastră.
Reporter: Și senatorul USR Vlad Alexandrescu arăta că documentul trebuie respins. Pe de altă parte, inițiatorul propunerii legislative, senatorul PSD Titus Corlățean, a pledat pentru menținerea acestui proiect și a arătat că legea nu este îndreptată împotriva nimănui.
Titus Corlățean: Actul extraordinar de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia ar fi rămas un act între noi, românii, dacă nu ar fi existat recunoaștere internațională la 4 iunie 1920, atunci când puterile învingătoare au încheiat acest tratat de pace cu Ungaria, care a stabilit niște lucruri foarte clare./rjurubita/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 octombrie