Noua formă a legii pensiilor speciale a trecut de Camera Deputaților

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Noua formă a legii pensiilor speciale a trecut și de Camera Deputaților și, dacă marți sau miercuri nimeni nu o mai contestă la Curtea Constituțională, ar urma să ajungă la președinte pentru promulgare. Proiectul a fost refăcut pentru a fi pus în acord cu deciziile judecătorilor constituționali din vară, dar opoziția a criticat vehement și această variantă, despre care spune că abia se atinge de pensiile uriașe ale magistraților și nu respectă deloc principiul contributivității. Răspunsul partidelor aflate la putere a fost că legea este un compromis între deciziile CCR și solicitările Comisiei Europene pentru a primi banii din PNRR. Corespondentul RRA Iulia Gherman a urmărit dezbaterile și are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Din textul legii au fost reexaminate doar prevederile referitoare la pensiile magistraților, potrivit solicitărilor formulate de judecătorii CCR, iar față de forma adoptată de Senat deputații au introdus doar amendamente de tehnică legislativă, fiind respinse toate propunerile formulate de opoziție. Liderul USR, Cătălin Drulă, consideră că se mențin astfel pensiile speciale.
Cătălin Drulă: Îi asigurați pe cei care au acum pensiile speciale că nu li se întâmplă nimic. Ați introdus și sporurile nepermanente, totul pentru clientela de partid!
Reporter: Pentru AUR, legea adoptată este inacceptabilă.
George Simion, liderul formațiunii politice AUR: AUR se opune acestei forme prin care vă faceți că faceți. Nu tăiați pensiile nesimțite de 7.000, 8.000, 10.000 euro!
Reporter: Critici au fost aduse și de deputatul UDMR Miklós Zoltán, care subliniază absența principiului contributivității.
Miklós Zoltán: UDMR propusese o impozitare drastică a tuturor veniturilor care depășesc indemnizația președintelui, dar, în condițiile proiectului de lege de față, impozitarea suplimentară abia dacă zgârie un pic sumele mari.
Reporter: Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, afirmă că, potrivit unor decizii ale CCR, pensiile speciale nu pot fi tăiate imediat în totalitate.
Alfred Simonis: Această lege, care respectă pe de o parte și deciziile CCR, respectă și solicitările Comisiei Europene, ne va face să luăm cei 2,8 miliarde de euro, atât de necesari pentru România.
Reporter: Argumente în favoarea legii au fost aduse și de liberalul Florin Roman, care a spus că amendamentele opoziției nu respectau decizia CCR.
Florin Roman: PSD și PNL taie pentru prima dată din cuantumul acestor pensii. Discutăm de 10% pe contributivitate, 15% impozitare, de 20 și așa mai departe.
Reporter: Potrivit documentului adoptat de Camera Deputaților, magistrații se pot retrage din activitate la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimii patru ani de activitate./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 octombrie)