Guvernul a amânat până pe 30 septembrie aplicarea taxei pentru casele și mașinile scumpe

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș: Guvernul a amânat până pe 30 septembrie aplicarea taxei pentru casele și mașinile scumpe. Amânarea a fost făcută pentru a fi puse la punct bazele de date, spune ministrul finanțelor, Marcel Boloș. Petruța Obrejan vine cu detalii în Radiojurnal.
Reporter: Impozitul pentru românii cu case și mașini foarte scumpe, care ar fi trebuit să se aplice de astăzi, 30 aprilie, a fost amânat de executiv încă cinci luni pentru că, spune ministrul finanțelor, Marcel Boloș, sistemul informațional referitor la marile proprietăți încă nu este definitivat și nu permite accesul la informațiile legate de valoarea impozabilă a clădirilor.
Marcel Boloș: Mecanismul pe care l-am avut ne-a adus în imposibilitatea în care nu știam cine deține proprietăți cu valoare mai mare de 2,5 milioane lei. Ba mai mult, contribuabilii erau cei care nu cunoșteau dacă datorează sau nu impozitul pe marile averi. Să vedem acum, după implementarea acestor măsuri, atât numărul, cât și valoarea acestor proprietăți.
Reporter: Potrivit ministrului, mecanismul trebuie pus la punct încât autoritățile locale să comunice cu ANAF-ul și, în același timp, contribuabilul să știe că în evidențele acestor autorități figurează proprietățile imobiliare cu valori de peste 2,5 milioane de lei. Marcel Boloș a explicat ce se va întâmpla în cele cinci luni rămase până la aplicarea concretă a taxei pe lux.
Marcel Boloș: Autoritățile locale comunică ANAF-ului care este situația acestor proprietari. ANAF-ul emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale căror proprietăți imobiliare sub cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei și pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi./RADOR RADIO ROMÂNIA/astanimir/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (30 aprilie)