Din ce în ce mai multe berze iernează în Elveția

Berzele nu mai migrează în Africa și rămân în Elveția și Spania, pentru a petrece iarna. Acest lucru are un efect pozitiv asupra reproducerii. Într-un an, numărul de perechi reproducătoare din Elveţia a crescut cu 18% şi s-au înregistrat peste o mie de păsări tinere. În ianuarie anul trecut, în Elveția, au fost numărate 669 de perechi reproducătoare, a declarat Peter Enggist, directorul Société Cigogne Suisse. Cu un an înainte, erau doar 566. El confirmă astfel informațiile din „Tages-Anzeiger”, care indică o reproducere mai mare a berzelor, de ani de zile, în cantonul Zürich.
Acum 70 de ani, barza a fost exterminată în Elveția, a spus Peter Enggist. În anii ’60, mai multe berze tinere au fost eliberate în sălbăticie, în Altreu. În ultimii zece ani, populația de berze din Elveția a crescut cu zece procente, anual. Potrivit lui Peter Enggist, motivul este că populațiile acestor păsări nu mai iernează deloc în Africa. În schimb, rămân în depozitele de deșeuri ecologice din Elveția și Spania, unde găsesc mâncare din abundență. Deci, nu schimbările climatice sunt de vină, potrivit directorului Cigogne Suisse. În zona Sahel, berzele riscă să moară de foame sau să fie vânate.
Iarna trecută, 600 dintre aceste păsări au rămas în Elveția. Astfel, au reușit să păstreze cele mai bune locuri de cuibărit în primăvară și au produs un număr mai mare de descendenți. Pentru a le studia comportamentul, 60 de berze au fost echipate cu emițătoare.
Berzele din Europa de Est continuă să migreze în Africa, notează Enggist. Numărul lor scade din cauza agriculturii din ce în ce mai intensive practicate în această parte a continentului european și pentru că sunt vânate intens în Africa de Nord.
În Elveția, pe lângă colonia de berze din Altreu, există multe berze în regiunea Murimoos din cantonul Aargau, în Avenches și în Uznach. În regiunile montane Valais, Graubünden sau Ticino, nu au existat niciodată berze. (Surse: www.20min.ch, www.blick.ch)/aionescu

Ada Ionescu, RADOR