Comisia Europeană propune un nou regulament privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății

Comisia Europeană a prezentat astăzi un pachet de propuneri pentru crearea așa-numitei „Uniuni Europene a Sănătății”. Pachetul vizează consolidarea cadrului de securitate sanitară a Uniunii, îmbunătățirea pregătirii pentru situațiile de criză și eficientizarea agențiilor europene din domeniul sănătății. Carmen Gavrilă cu detalii.
Reporter: Comisia Europeană propune un nou regulament privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății. În baza acestuia vor fi elaborate la nivelul întregii Uniuni planuri și recomandări de pregătire pentru situații de criză în domeniul sănătății și, în caz de pandemie, va fi îmbunătățită supravegherea printr-un viitor sistem european integrat și consolidat. În plus, statele membre vor avea obligația să raporteze mai bine indicatorii sistemelor de sănătate, de exemplu: disponibilitatea paturilor de spital, capacitatea de tratament specializat și de terapie intensivă, numărul de membri ai personalului cu pregătire medicală. De asemenea, Uniunea va putea la declararea unei situații de urgență să coordoneze unitar acțiunile, să creeze rezerve și să cumpere produsele necesare.
Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate: Există o serie de avantaje pentru cetăţeni, de exemplu, Uniunea va putea rectifica lipsa medicamenteloe sau echipamentelor medicale în unele state membre, va putea monitoriza indicatorii sistemelor naționale de sănătate, se va asigura că sunt disponibile tratamente pentru pacienți, va trimite echipe de lucru în țările membre unde sunt amenințări de sănătate publică și va instrui personalul medical.
Reporter: Comisarul Kyriakides a mai spus că vaccinul anti COVID contractat astăzi de executivul european de la BioNTech și Pfrizer va ajunge imediat la toate statele membre, după ce cele două companii vor depune documentația de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 noiembrie