Declaraţii ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Adunarea Parlamentară a Alianței Nord-Atlantice

Realizator: Orice potențial viitor conflict va avea obligatoriu și o latură cibernetică – a declarat astăzi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Adunarea Parlamentară a Alianței Nord-Atlantice. El a subliniat că NATO a acționat deja în domeniul apărării cibernetice împotriva organizației teroriste ISIS. Jens Stoltenberg a salutat inițiativele Uniunii Europene în acest domeniu și în general în ceea ce ține de apărare, dar a subliniat că orice întărire a aliaților europeni trebuie făcută în cadrul NATO.
Jens Stoltenberg: Uniunea nu poate apăra Europa. 80% din cheltuielile de apărare ale NATO sunt acoperite de aliați non-europeni. Susținem eforturile Uniunii în materie de apărare, dar Uniunea nu poate înlocui NATO. Orice încercare de a slăbi legătura transatlantică bineînțeles că va slăbi NATO. Dacă Europa și America de Nord vor fi divizate, asta ar diviza și Europa însăși, pentru că mulți aliați europeni vor avea nevoie atunci să facă înțelegeri bilaterale cu America de Nord. Eu cred în instituții multilaterale puternice și, deci, într-o alianță puternică, în care Europa și America sunt împreună.
Realizator: Jens Stoltenberg a mai anunțat astăzi că Alianța va decide dacă își va continua misiunea de instruire în Afganistan la viitoarea reuniune a miniștrilor apărării NATO, preconizată pentru luna februarie. Săptămâna trecută Statele Unite au anunțat o nouă reducere a numărului lor de militari din Afganistan la 2.500./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 noiembrie)