Revista presei internaționale – 3 decembrie

Presa internațională remarcă o adevărată cursă a vaccinării între puterile lumii. Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care autorizează un vaccin împotriva coronavirusului, deschizând drumul spre vaccinarea în masă începând chiar de săptămâna viitoare pentru persoanele aflate în categorii de risc, scrie The Guardian. Decizia de a acorda autorizarea în timp record este considerată de mulți drept o lovitură politică dată de premierul britanic Boris Johnson, comentează Reuters. De altfel, reacțiile pe plan global au apărut imediat. Uniunea Europeană a criticat Marea Britanie pentru graba cu care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech și a ținut să sublinieze că procedura mai lungă aleasă de blocul comunitar este mai corectă, notează La Stampa. „Vom evalua vaccinurile în baza siguranței și a calității lor”, susține Emer Cooke, șefa Agenției Europene pentru Medicamente, subliniind, potrivit agenției spaniole EFE, că „suntem conștienți de responsabilitatea enormă pe care o avem”. Totuși, Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să ia o decizie în acest sens până la sfârșitul anului, scrie Politico. Tot Politico observă că veștile din Europa pun presiune și în Statele Unite. „De ce ne-o ia Europa înainte în cursa vaccinării?” este întrebarea adresată cu insistență Agenției Americane a Medicamentelor, de președintele Donald Trump, un președinte care a clamat permanent ”America pe primul loc”, notează Politico. La rândul lui, președintele rus Vladimir Putin a dispus începerea vaccinării în masă de săptămâna viitoare, promițând că vor fi disponibile peste 2 milioane de doze din vaccinul de producție proprie Sputnik, scrie Bloomberg. În cursa vaccinării se implică și China promițând, potrivit CNN, milioane de doze țărilor care le doresc. De altfel, Asia Media Center remarcă o adevărată diplomație a vaccinului în cazul Chinei, care astfel încearcă să-și refacă reputația la nivel internațional după criza globală pe care a declanșat-o.
Între timp, experții avertizează capitalele europene să nu relaxeze măsurile anti-coronavirus pentru vacanța de Crăciun, însă, după cum observă Politico, statele pun deja în aplicare propriile planuri de relaxare pentru sărbătorile de iarnă. „Nu putem permite ca sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou să devină evenimente de propagare excesivă”, a subliniat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, avertizând, potrivit agenției spaniole EFE, că „la fiecare 17 secunde o persoană moare de Covid în Europa”. Totuși planurile de vacanță se restrâng încet-încet. Austria va permite să se meargă la schi de Crăciun, dar cu o capacitate redusă a telescaunelor, iar restaurantele și hotelurile din stațiuni rămân, în mare parte, închise, scrie ABC News. Franța ia măsuri pentru a-și împiedica cetățenii să meargă la schi în străinătate, în special în Elveția, impunând controale la frontieră și obligația unei carantine de 7 zile la întoarcere, notează The Local Switzerland. Iar în Bulgaria, sezonul de schi este considerat deja un eșec, după cum constată publicația sofiotă Sega, detaliind că în stațiunea Bansko majoritatea hotelurilor rămân închise.
În schimb, „România va redeschide piețele agroalimentare la interior, pe fondul încetinirii infectărilor” titrează Reuters, remarcând că măsura vine „chiar înainte de alegerile naționale de duminică”. „România, care are unele dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din Uniunea Europeană și care a cunoscut una dintre cele mai mari rate de mortalitate din flancul estic al blocului comunitar, a închis, luna trecută, piețele de legume și fructe ca măsură de precauție”, explică Reuters. The Conversation din Marea Britanie se întreabă de ce al doilea val din Europa de Est este mult mai rău decât primul și observă o reticență a autorităților de a impune măsuri la fel de dure ca în primăvară. În opinia publicației britanice, în țări ca Cehia sau România, politica electorală ar putea explica reticența de a intra într-o nouă carantină – „politicienii considerând că ar fi o măsură nepopulară care ar întârzia alegerile”. Republica Cehă a organizat alegeri regionale în octombrie, în timp ce România a mers la urne pentru alegerile locale din septembrie și urmează să voteze la alegerile naționale din 6 decembrie, detaliază The Conversation.
Der Standard publică o amplă analiză a situației politice din România pe fondul restricțiilor impuse de criza coronavirusului și constată că „Înainte de alegerile parlamentare România este divizată. De o parte există publicul urban liberal cultivat, iar de alta sunt locuitorii din sate mai puţin şcoliţi care au posibilităţi şi şanse mult mai puţine, trăiesc adesea sub nivelul sărăciei şi vor fi dependenţi mereu de atenția clientelară a partidelor”, comentează Der Standard.
În final, vă oferim o perspectivă asupra alimentelor viitorului. „Singapore este prima țară din lume care aprobă vânzarea de carne creată în laborator” titrează La Stampa, detaliind că Singapore a dat undă verde start-up-ului american Eat Just pentru a-și vinde carnea de pui creată în laborator. Compania susține că este prima aprobare normativă din lume pentru așa-numita „carne curată”, care nu provine de la animale sacrificate. O soluție care, potrivit companiei, ar satisface cererea tot mai mare de forme alternative de carne, ca urmare a preocupărilor consumatorilor pentru sănătatea umană, bunăstarea animalelor și impactul asupra mediului”, scrie ziarul italian. Totuși așa-numita carne curată, creată din celule musculare animale în laborator, încă se află într-o fază incipientă din cauza costurilor ridicate de producție”, mai scrie La Stampa./cciulu

Carolina Ciulu – RADOR