Franţa, Germania şi Italia, unite în favoarea unui program de creare de locuri de muncă

Liderii Franţei, Germaniei şi Italiei au promis că vor aloca fonduri de 6,4 miliarde de euro pentru combaterea şomajului. Cei trei lideri – preşedintele Franţei, François Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul Italiei, Mateo Renzi, au făcut promisiunea în cadrul summitului UE privind locurile de muncă, desfăşurat la Milano, reuniune umbrită de diferenţele dintre cele trei ţări în ce priveşte politicile de austeritate fiscală.

Preşedintele Hollande a subliniat că, în prezent, miza este una extrem de mare. „Trebuie să considerăm programul pentru tinerii şomeri ca fiind unul dintre programele de sprijin al creşterii economice în Europa. Asta este miza pentru Europa. Dacă Europa nu este capabilă să ofere speranţă generaţiei următoare, poporul va întoarce spatele Europei. Noi vedem foarte bine riscurile, vedem pericolul. Europa trebuie încă o dată să devină o oportunitate pentru tineri”, a subliniat François Hollande.

Franţa şi Italia au făcut apel la alocarea unor fonduri mai mari pentru stimularea creării de locuri de muncă, dar cancelarul german a declarat că „în vistierie sunt destui bani”. „Nu încape discuţie că nu ar fi suficienţi bani. Ceea ce trebuie să facem, însă, este să punem aceşti bani în circulaţie. Asta este principala noastră ţintă… Sigur că trebuie să investim, dar la fel de important este în ce direcţii investim. Pentru asta trebuie să ştim foarte bine care sunt profesiunile viitorului şi nu cele ale trecutului” a declarat Angela Merkel.

Oficialii prezenţi la Milano au declarat că reuniunea a fost „un exerciţiu de reevaluare a situaţiei actuale”, pentru a menţine ritmul în ce priveşte măsurile adoptate, precum Programul de garanţii pentru tineret, o iniţiativă extinsă la nivelul UE care vizează ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor cu vârste sub 25 de ani. Nivelul şomajului în zona euro se apropie de un nivel record, cifrele pe luna august arătând că peste 18 milioane de persoane sunt în prezent fără un loc de muncă.

(EURONEWS – 9 octombrie)